Ugrás a tartalomra

12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a magyar kormány

2020.11.19
12:31
2020.11.19
12:46
Forrás
Hirado.hu, MTI
A három gyártótól, AstraZeneca, Johnson&Johnson és Pfizer összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a magyar kormány, amely 36 milliárd forintba kerül - jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Az egészségügyi és szociális intézetekben dolgozóknál kezdik az oltást, amely önkéntes lesz. Gulyás Gergely kiemelte, a jövő szerdai ülésen dönthet a magyar kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre, a jelenlegiek december 11-ig vannak érvényben. A kormány kéthetente értékeli a kialakult helyzetet, mert akkor látszik majd az intézkedések hatása.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány legfontosabb felelőssége, hogy ha van orvosilag ellenőrzött, hatásos vakcina, akkor azt a lehető leghamarabb beszerezzék, ezért mindenkivel tárgyalnak, aki ilyen oltóanyagot Magyarország számára biztosítani tud. Az a kapacitás, amelyből Magyarország rendelni tud a kínai és az orosz vakcinán kívül, mintegy 12 millió adag oltóanyagot jelent, ennél a három gyártónál.

Jövő héten magyarországi iskolákban, bölcsődékben és egészségügyi intézményekben elkezdődik a dolgozók tesztelése. Összesen 15 ezer feladatellátási helyen kell 191 ezer ember teszteléséről gondoskodni. Mintegy ezer csapat lesz, egyik orvostanhallgatókból áll. Egy hét alatt kell végezniük.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy decemberre vagy januárra teszik a kormány járványügyi szakértői a tetőzést, de nagyon eltérőek az előrejelzések. Elmondta, hogy radikálisan javuló számokra van szükség ahhoz a kormány visszavonja jövő heti ülésén a korlátozó intézkedéseket.

oltóanyag
beszerzés
koronavírus

Most

Népszerű