Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A 15 főnél kisebb létszámú magyar osztályok megnyitásáról is döntött az MNT

2018-09-14
15:59
2018-09-14
18:53
Forrás
Pannon RTV
Emellett több általános iskola iskolaszéki tagcseréjének jóváhagyásáról is szavaztak. A legnagyobb vitát két sürgősségi indítvány váltotta ki.

Összesen 24 általános iskola és 16 középiskola tizenöt főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozatának megnyitását hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Tanács. Ennek köszönhetően azokban az osztályokban is zavartalanul folyhat a tanítás, ahol csak pár diák van. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Összesen 24 általános iskola 32 tagozata esetében támogatta a Végrehajtó Bizottság a tagozatok, a kis létszámú tagozatok megnyitását. A 32 tagozatból hét kombinált, illetve összevont tagozat megnyitását véleményeztük szintén pozitívan.”

Az ülésen a legnagyobb vitát Tari István két sürgősségi indítványa váltotta ki. Az egyik indítvány a vajdasági magyar közösség alapérdekeinek a képviseletéről és Szerbia uniós csatlakozási folyamatáról szólt, míg a második a zombori Bieliczy Károly Városi Könyvtárhoz tartozó falusi fiókkönyvtárak tíz könyvtárosának az elbocsátásához kapcsolódott. Tari István, tag, MNT (VMDK): „Két sürgősségi előterjesztésemet frissítettem fel. Azt a két előterjesztésemet, amelyet nem tárgyaltunk igazán végig. Én azt gondolom, hogy a nemzeti tanácsnak meg kellett volna vitatnia azt a cselekvési tervet, amelyet nem vitattunk meg.”

A nyugat-bácskai magyar könyvtárakkal kapcsolatban Hajnal Jenő elmondta, hogy már eredményeket is sikerült elérni az ügyben, ugyanis három könyvtáros már olyan bírósági végzéssel rendelkezik, amely szerint az intézmény jogtalanul bocsátotta el őket. A Szerbia uniós csatlakozását magában foglaló indítványt már tizedszer tárgyalták meg a Magyar Nemzeti Tanács ülésén, ám mindannyiszor számos formális és szakmai hiba szerepelt az indítványban - mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. A MNT szavazattöbbséggel elutasította a két sürgősségi indítványt. 

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Most tizedik alkalommal kerül elénk ez, illetve az ezzel megegyező tartalmú előterjesztés, amelyben most tizedik alkalommal sem lettek kijavítva azok a banális, alapvető hibák, azok a tárgyi és jogi hibák, amelyek miatt az előterjesztést a tanács már kilencszer, annak javaslatát látva, méltatlannak talált elfogadásra. Emlékezzünk vissza, hogy kezdetben a sürgősségi eljárást vetettük el, azután napirendi pontra tűztük, később pedig próbáltuk azokat a hibákat szóvá tenni, tételről tételre. Most ugyanezeknek az anyagoknak a zanzásított változata van előttünk.”

Magyar Nemzeti Tanács ülésén egyebek mellett elfogadták a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény jövő évi munkatervét, valamint számos oktatási intézmény iskolaszéki tagcseréjének és igazgatóválasztásának eljárását is.

Magyar Nemzeti Tanács
Hajnal Jenő
Jerasz Anikó
Tari István

Most

09:14, Frissítve: 10:23

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.