Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

160 millió eurós azonnali támogatást kap Szerbia az EU-tól

2022.10.28
16:28
2022.10.28
18:07
Forrás
Pannon RTV
Több mint 160 millió eurós azonnali költségvetési támogatást kap Szerbia az Európai Uniótól az energiaválság kezelésére – jelentette be Nišben Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke a Szerbia és Bulgária közötti gázinterkonnektorok építési munkálatainak megtekintését követően elmondta: Szerbiának az Európai Unióban van a helye, a kül- és biztonságpolitikáját azonban össze kell hangolnia Brüsszelével.

TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC/nr

Minél több helyről tud beszerezni energiahordozót egy ország, annál függetlenebb energia szempontjából – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerbiai látogatása során. Mint mondta, az ukrajnai háború kitörését követően nyilvánvalóvá vált, hogy Európa nem függhet az orosz gáztól, így minden olyan lehetőséget örömmel fogadnak, amely más irányból történő gázbeszerzést tesz lehetővé. Úgy fogalmazott: energiaügyben, már ugyanannak az unióinak a tagjai vagyunk. Egyben felkérte Szerbiát, hogy csatlakozzon az uniós közös gázbeszerzési kezdeményezéshez.

Az Európai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy Brüsszel 500 millió eurós vissza nem térítendő támogatást biztosít a nyugat-balkáni országok számára az energiafüggetlenség szavatolása számára, emellett Szerbia több mint 160 milliós azonnali költségvetési támogatást kap.

Ursula von der Leyen, elnök, Európai Bizottság: „Az Európai Unió számára rendkívül fontos, hogy még többet fektessen a partnerországokba, így a Nyugat-Balkánba is, többet mint bármikor korábban, mert ezek a befektetések a jövőbe történő befektetések. Befektetések a közös kontinensünk békéjébe, biztonságába, stabilitásába és fejlődésébe.”

TANJUG/DIMITRIJE NIKOLIC/nr

Aleksandar Vučić szerb államfő a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az Európai Bizottság elnökének a rendkívüli anyagi támogatásért, majd arra is kitért, hogy a nyugat-balkáni országok energiabiztonságát az államok közötti sikeres együttműködés is szavatolja.

„Hálásak vagyunk az Európai Uniónak és az Európai Bizottság elnökének azért, mert segítettek abban, hogy a dolgokat közép- és hosszú távon is kezeljük, nem csak rövid távon. Hogy őszinte legyek, amikor valaki pénzt ad, és ezért nem kér semmit, akkor nagyon meg kell azt köszönni.”

A közös sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen arról is beszélt, hogy Szerbiának is helye van az Európai Unióban, örömét fejezte ki azért, hogy az ország összehangolja vízumpolitikáját Brüsszelével, így könnyebbé válik az illegális migráció kezelése. Elhangzott az is, hogy Szerbiának és Koszovónak mindenképpen rendeznie kell a kapcsolatát. Ehhez kapcsolódóan a szerb elnök leszögezte, Szerbia a béke és a stabilitás megőrzése mellett áll, és megtesz mindent ennek érdekében.

Európai Unió
Ursula von der Leyen
Niš
támogatás
energiaválság

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.