Ugrás a tartalomra

19 éve ezen a napon kezdte bombázni a NATO Jugoszláviát

2018.03.24
11:32
2018.03.24
17:27
Forrás
Pannon RTV
19 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődtek meg a NATO légicsapásai az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság ellen. A bombázások 78 napig tartottak.

Az első légicsapásokat 1999 március 24-én este 19 óra 45 perckor hajtották végre cirkálórakétákkal és repülőkkel, több szerbiai és montenegrói stratégiai jelentőségű célpontok ellen.

Nagyon eltérőek a becslések az áldozatok számát illetően, feltehetőleg 1200 és 2500 között van azoknak a száma, akik életüket vesztették. A Szerbiát ért anyagi kár a becslések szerint több tíz milliárd dollár volt.

Szerbiában nincs olyan város, amely a 11 hétig tartó NATO bombázásoknak ne lett volna célpontja. Aleksinac a 78 napig tartó bombázások alkalmával hatszor volt a NATO gépek célpontja. A dél-szerbiai kisvárosban tartott megemlékezésen részt vett Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára, aki elhelyezte a kegyelet virágait.

A légicsapásokban mintegy 25 ezer lakóépület ment tönkre, továbbá 470 kilométer út és 595 kilométer vasút. A bombázások során 14 repülőtér, 19 kórház, 20 egészségház, 18 óvoda, 69 iskola, 179 műemlék és 44 híd sérült meg, míg 38 hidat teljesen leromboltak. 1031 katona és rendőr halt meg, mintegy hatezer civil személy pedig könnyebb vagy súlyosabb sérüléseket szenvedett, köztük csaknem 2700 gyerek. 5173 katona és rendőr sebesült meg, legalább 10 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván.
 

Nebojša Stefanović belügyminiszter a belgrádi Miloš Fejedelem utcában koszorúzott az elhunyt rendőrök és katonák emlékére. „Ezek az emberek a NATO-agresszió idején védték a hazájukat, harcoltak a terrorizmus ellen és ebben a harcban az életüket adták. A mi dolgunk, hogy emlékezzünk az ő áldozatukra és persze, hogy törődjünk a családjaikkal, mert ezzel fejezhetjük ki tiszteletünket mindazért, amit tettek. Az idén emlékművet emelünk az elesett rendőröknek, mert ily módon szeretnénk jelképesen meghálálni azt, amit tettek életük, az árán.”

1999 április 23-án éjjel a NATO megtámadta a nemzeti televízió épületét, a bombázás következtében 16 dolgozó vesztette életét. A Belgrád melletti Straževica hegyen üzemeket és víztartályokat bombáztak. Az ottani megemlékezésen a szerb kormány nevében Aleksandar Antić, energetikai miniszter koszorúzott.

A fővárosi Tašmajdan parkban a bombázások során elhunyt gyermekeknek emelt emlékműnél tartottak megemlékezést. Aleksandar Vulin a Dedinje városrészben tartott koszorúzáson vett részt. Azt mondta: a Szerbiát ért NATO-agresszió egy szörnyű gaztett. „Nem tudom, hogy azt a pilótát, aki a kórházat bombázta, megbüntették-e. Valószínűleg nem. Nem tudom, hogy a parancsnokát, aki a parancsot kiadta, hogy kórházat bombázzon, megbüntették-e. Valószínűleg nem. Nem tudom, hogy bárkit, aki részt vett a szerb nép elleni NATO-agresszióban, megbüntettek-e azért, amit tett. Szinte biztos vagyok abban, hogy nem.”

A tartományi kormány alelnöke, Đorđe Milićević, az Újvidéki Hadtest elesett harcosainak emelt emlékműnél koszorúzott.

1999. június 10-én adták ki a parancsot a légicsapások megszüntetésére.

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.