Ugrás a tartalomra

20 éves a VMSZ Újvidéki Városi Szervezete

2018.06.10
07:30
2018.06.10
17:44
Forrás
Pannon RTV
20 éves fennállását ünnepelte a VMSZ Újvidéki Városi Szervezete. Az eseményt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban szervezték meg.

A VMSZ Újvidéki Városi Szervezete a háborús évek alakult meg. Az alapítótagok célja az is volt, hogy jelentősebb szerepet biztosítsanak az újvidéki magyaroknak a város életében.

Galambos László, alapító, VMSZ Újvidéki Városi Szervezet: „Én úgy gondolom, hogy alapjában véve egy sikertörténetről van szó, mert a kezdeti tíz tagot alig bírtuk összeszedni, három-négy hónap elmúlt, mire 10 tagot összeszedtünk Újvidéken, abban az időben 16 ezres magyar lélekszámából, ma pedig több, mint 500 tagja van. Tehát azt jelenti, hogy a szervezet állandóan fejlődött.”

Az eseményen elhangzott, a szervezet munkájának köszönhetően gond nélkül működnek az újvidéki, a tiszakálmánfalvi, a kátyi, a pirosi, a titeli és a sajkáslaki szervezetek és művelődési egyesületek.

Erdély Lenke, újvidéki elnök, VMSZ: „Legfontosabbak közé sorolnám talán azt, hogy Újvidéken a magyar nyelvű oktatás létezik a bölcsődétől az egyetemig, és ugye működik az Európa Kollégium, amelyben most már szinte 400 egyetemista kapott helyet, azon kívül még az is nagyon fontos, hogy több mint 30 újvidéki és Újvidék környéki magyar embernek is ezáltal lett munkája.”

Az ünnepségen Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke a szórványban való megmaradás jelentette kihívásokról is beszélt.

Fremond Árpád, alenök, VMSZ: „Városi szinten is megmaradt a képviseletünk, illetve itt van ugye a tartományi központ, ami kiemelten fontos a Vajdasági Magyar Szövetség számára, hiszen a tartományi kormány részei vagyunk, és az ugyanolyan fontos, mint az országos kormányban, hogy szerepet vállalunk, és itt ezen belül is az újvidéki városi szervezet számos tisztségviselőt tudott az elmúlt időszakban a rendelkezésünkre bocsájtani, és remélem, hogy fog még az elkövetkező időszakban is.”

A VMSZ Újvidéki Városi Szervezete a jövőben is folytatja a küzdelmet a 44-45-ös megtorlások emlékhelyeinek megvalósításáért, illetve a magyar utcanevek kétnyelvű kiírásáért – hangsúlyozták a jubileumi díszülésen, amelyet követően a tagság bállal ünnepelte meg a két évtizedes fennállását.

Vajdasági Magyar Szövetség
Újvidék
Fremond Árpád

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.