Ugrás a tartalomra

2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz - ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet

2020.11.26
12:08
2020.11.26
17:35
Forrás
Pannon RTV, MTI
2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz - mondta Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár a XIX. Magyar Állandó Értekezleten. A MÁÉRT és a Magyar Nemzeti Diaszpóra Tanács ülésének megnyitóját idén online rendezték meg.

A fórumot Orbán Viktor videóüzenete nyitotta meg. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ez az év és a világjárvány valóban bebizonyította, hogy mi, magyarok összetartozunk. A világjárvány és a trianoni diktátum 100 éves évfordulójának összekapcsolódása arra emlékeztet minket, hogy a próbatételek nem történetiek, hanem itt vannak mindennap velünk - mondta nyitóüzenetében Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint az összetartozás nemcsak a történelmi múlthoz, hanem a jelen és a jövőhöz is köt bennünket.

„Ez a járvány próbatétel volt abból a szempontból is hogy mennyire igaz az a megnyugtató, őszinte és szívből jövő kívánságunk, hogy - bár a történelmi Magyarországot sok darabba vágták - mi, magyarok valójában mégis összetartozunk. Az év bebizonyította, hogy ez nem csak egy történeti, nem csak egy szellemi gondolat vagy előfeltevés, hanem hús-vér valóság. Ez az év és a világjárvány valóban bebizonyította, hogy mi, magyarok összetartozunk.”

Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök-helyettes az esemény megnyitóján hangsúlyozta, Magyarország tovább folytatja nemzetpolitikai tevékenységeit a határon túli területeken, és a következőkben is folytatódnak a gazdaságfejlesztési programok, valamint az oktatás, a sport és az egyéb területek támogatása. Mint mondta, ezek fognak hajszálgyökerekként szolgálni, melyekkel szeretnék átszőni a Kárpát-medencét.

Semjén Zsolt kiemelte, Magyarország nemzetpolitikája 4 alappilléren nyugszik. Ezek egyike a identitásfejlesztés, amely a külhoni magyarok identitásának megőrzését szolgálja. Olyan programok tartoznak ebbe, mint a Határtalanul, a Szülőföldön magyarul, vagy a Petőfi Sándor program. Semjén hozzátette, ezek költségvetési támogatása az elmúlt 10 évben megtízszereződött. Az identitásfejlesztés mellett fontos a gazdaságfejlesztés jelentősége is, ami nagy eredménye a nemzetpolitikának - tette hozzá.

„Pusztán önmagában az identitástámogatás nem tudja megőrizni a határon túli magyarságot a szülőföldjén, hogyha anyagilag nem tud megélni. Ezért értelmes és kulcsfontosságú dolog az egyébként soha nem látott összegű gazdaságfejlesztés biztosítása. A harmadik pillér pedig a határon túli magyar, etnikai alapú politikai pártok és szervezetek támogatása.”

Negyedik alappillérként a honosítást nevezte meg Semjén Zsolt, aki kiemelte, a honosítás több mint 1,1 millió nemzettársunknak tette lehetővé a teljes jogú magyar állampolgárság megszerzését.

Előadásában Potápi Árpád János átfogóan mutatta be azokat a sikereket, amelyek a határon túli területeken és a diaszpórákban megvalósultak, mind a sport, a kultúra, a gazdaság vagy az oktatás szintjén. A magyar nemzetpolitikai államtitkár arról beszélt, hogy a 2021-es év a nemzeti újrakezdés éve lesz.

„Sok mindenről kell beszélni, amikor újrakezdésről beszélünk. Természetesen újra be kell indítanunk, illetve meg kell tartanunk és fel kell újra pörgetnünk itthon is a gazdaságot. Bőven lesz feladatunk Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában ahhoz, hogy 2021 végén azt tudjuk mondani, hogy egy sikeres évet zártunk.”

Azt szeretnénk, hogy a 20., vesztes évszázadunk után a 21. század a magyarság számára egy dicsőséges, nyertes évszázad legyen - tette hozzá Potápi.

Identitásmegőrzés, szülőföldön való boldogulás, gazdaságfejlesztés, nyelvhasználat, művelődés és oktatás - egyebek mellett ezek a témái a XIX. Magyar Állandó Értekezletnek. A legtöbb területen ma már a modern kor elvárásainak kell megfelelni - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta, ezek a következő időszak feladatai.

„Figyelembe kell venni azt, hogy sajnos nincs több gyerekünk, mint amennyi volt, hanem kevesebb van. Mindent át kell alakítanunk, át kell gondolnunk úgy, hogy a magyar oktatás minőségében, vonzerejében megmaradjon. Ugyanez érvényes akár a művelődési életre vagy a sajtóra, ahol állandó változásoknak kell megfelelni. Ami az egzisztenciális kérdéseket illeti, ott nemcsak a gazdaságfejlesztés az, ami fontos, hanem az életminőségnek, az életkörülményeknek a javítása.”

A Magyar Állandó Értekezlet által 2011-ben rögzített közös célkitűzéseket az elmúlt tíz esztendőben együttes erővel, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő nemzettársainkkal közösen valósítjuk meg - áll a MÁÉRT zárónyilatkozatában. Kiemelik, a magyar közösségek számbeli, szellemi, gazdasági és jogi gyarapodását szem előtt tartva az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a sportban és a médiában újjáépítettük a Kárpát-medencét. Hangsúlyozzák, Magyarország minden magyar közös hazája, ugyanakkor mindent megtesz a magyarság szülőföldön maradásáért és boldogulásáért, természeti kincseinek megőrzéséért. Minden magyar gyermek újabb őrhely, közös felelősségünk, hogy a családok biztonságban nevelhessék a jövő magyar nemzedékét - teszik hozzá. A szöveg szerint a külhoni magyar közösségek továbbra is csak akkor tudnak megmaradni, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek, amely a magyarság széleskörű összefogásával tartható meg és erősíthető tovább. Arra buzdítanak minden magyart a Kárpát-medencében, hogy magyar nemzetiségét és magyar anyanyelvét a jövőre több országban is esedékes népszámlálás során bátran és büszkén vallja meg.

A zárónyilatkozatot csatolmányban mellékeltük.

A koronavírus-járvány miatti új kihívásokról, a Vajdasági Magyar Szövetség választásokon elért sikeréről, a koalíciós megállapodásról, az eddig megvalósult projektekről és a jövőbeni tervekről beszélt a Magyar Állandó Értekezlet kapcsán a Pannon Televíziónak Pásztor István. A VMSZ elnökét Bíró Tamara kérdezte.

Csatolmányok
maertzaronyilatkozat2020.pdf
Magyar Állandó Értekezlet
MÁÉRT
2021
nemzeti
újrakezdés
Semjén Zsolt
Orbán Viktor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.