Ugrás a tartalomra

2026 az új csatlakozási céldátum

2020.06.26
12:45
2020.06.26
17:37
Forrás
Szerbiai RTV
2026 - ezt az évszámot határozta meg az uniós csatlakozás új céldátumaként Aleksandar Vučić. A szerb elnök szerint 2024-ig befejeződnek a tárgyalások, '26-ban pedig megkezdődhet a tagság.

Aleksandar Vučić Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Miroslav Lajčakkal, az EU Belgrád-Pristina párbeszédért felelős különmegbízottal és Várhelyi Olivér bővítési biztossal is egyeztetett Brüsszelben. A megbeszélések egyik fő témája az EU bővítéspolitikája volt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A következő periódusra vonatkozó politikánk egyik legfontosabb része Szerbia európai uniós útjának felgyorsítása. Erről beszéltem ma egy órán át, ugyanis egy órát szánt erre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A helyzetünket tekintve eddig ez fél óra volt, ritkán jutott rá több idő. Köszönet érte, illetve Miroslav Lajčaknak, Várhelyi Olivérnek és csapatuknak.”

 

Az egyeztetéseken a régióban uralkodó helyzetről, a koronavírus elleni védekezésről, illetve annak gazdasági következményeiről is szó esett, de a fő témák között szerepelt a Belgrád-Pristina viszony is. Vučić szerint 2-3 hét múlva lehet előrelépés a két fél közötti viszony tekintetében.

„Beszélgettünk ma az elvekről, illetve arról, hogy Pristinában most mi a helyzet, és hogy mire számíthatunk, illetve hogy mik lesznek az ő feltételeik. Véleményem szerint az Európai Unióban most jó légkör mutatkozik ahhoz, hogy fontolóra vegyék a Szerbiára vonatkozó folyamat felgyorsítását.”

A szerb elnök brüsszeli látogatásán Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével is találkozott.

Az egyeztetéseket követően a szerb államfő azt mondta, pozitív volt a légkör, elégedett a megbeszéltekkel, optimistán lép a kapcsolatépítés következő fázisába.

Az elnök úgy véli, a most megalakuló szerb kormány pontot tehet a folyamat végére.

Csütörtökön egyébként Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök is járt Brüsszelben, aki szintén az Unió vezetőivel egyeztetett.

Szerbia egyébként 2009-ben nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, 2012-ben kapott tagjelölti státust. Céldátumként legutóbb 2025-öt jelölték meg.

céldátum
csatlakozás
EU
Európai Unió

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.