Ugrás a tartalomra

22 nemzeti közösség tagjai szavaznak

2018.11.04
15:34
Forrás
Pannon RTV
A mai voksoláson nemcsak a magyar, hanem 22 nemzeti közösség tagjai vehetnek részt. A választásokon az itthoniakon kívül nemzetközi megfigyelők is jelen vannak.

A magyar mellett az albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög, egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán, cseh, horvát, montenegrói, macedón és orosz nemzeti közösség tagjai is választanak ma. Ebből 18 közvetlenül, 4 pedig - a horvát, a montenegrói, az orosz és a macedón - elektori rendszerrel választ. Szerbiában a legnagyobb lélekszámú nemzeti közösség a magyar. Mivel számunk a külön választói névjegyzéken csaknem eléri a 130 ezret, a Magyar Nemzeti Tanácsot a lehető legtöbb, 35 tag alkotja. Mi két lista közül választhatunk, míg például a ruszinok 7, az albánok 6, a romák 5 lista közül. Az itthoniakon kívül nemzetközi megfigyelők is jelen vannak a választásokon. A szerb külügyminisztérium jóváhagyta, hogy megfigyelőket küldjön az EBESZ-misszió, az Európai Unió delegációja, valamint a brit, a horvát, az amerikai, a szlovák, a német és az ukrán nagykövetség. A választások eredményét a voksolás napjától számított 96 órán belül közzéteszik, vagyis november 8-án 20 óráig. Miután az eredmény megjelent a Hivatalos Közlönyben, 20 napon belül meg kell, hogy alakuljanak az új testületek.

nemzeti közösségek

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.