Ugrás a tartalomra

23 nemzeti tanács összetételéről döntött a szavazás

2022.11.14
11:32
2022.11.14
16:13
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában számos nemzeti közösség választotta meg tegnap saját kisebbségi önkormányzatát.

Összesen 23 nemzeti tanács összetételéről döntöttek, 19 nemzeti közösség esetében közvetlenül, a listákra leadott szavazatokkal, míg négyet közvetlenül, elektorok útján választottak meg. Szerbiában 456 199 polgár szerepel valamelyik nemzeti közösség választói névjegyzékén.

Magyarok, horvátok, bunyevácok, szlovákok, ruszinok, románok, romák, oroszok, görögök, lengyelek, askáliak, egyiptomiak. Összesen 23 nemzeti közösség nemzeti tanácsa alakul meg az elkövetkező napokban hetekben a november 13-án megtartott választásokat követően.

A Horvát Nemzeti Tanács a mintegy 58 ezer lelket számláló szerbiai horvát közösséget képviseli, 29 tagja van. Az elektorok által lebonyolított választásokon a Jasna Vojnić vezette Horvátok még mindig együtt elnevezésű lista szerezte meg az összes mandátumot. A 83 elektor közül 80-an erre a listára adták le voksukat.

A Bunyevác Nemzeti Tanácsot az elkövetkező négy évben a Suzana Kujundžić Ostojić nevével fémjelzett Együtt a bunyevácokért elnevezésű lista vezeti majd. A 19 tagú testületben 15 mandátumot szereztek meg. Ezek az eredmények még nem véglegesek, de a feldolgozottság száz százalékhoz közelít, így lényeges változás már nem várható.

Vajdaságban jelentős szlovák nemzeti közösség is él. Három lista indult a mintegy 30 ezer szavazatért. Az adatok több mint 99 százalékos feldolgozottság mellett minden bizonnyal az Örökség és jövő elnevezésű lista kapta a legtöbb szavazatot, ami alapján 13 mandátumot tudhatnak magukénak. 11 mandátumot szerzett a Szlovák matica Szerbiában nevű lista, míg a Szlovákok együtt 5 mandátumot szerzett a 29 tagú nemzeti tanácsban.

nemzeti tanácsi választások
magyar
horvát
bunyevác
szlovák
ruszin
román

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.