Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

729,5 millió dinárral nőtt Vajdaság 2022-es költségvetése

2022.02.08
14:44
2022.02.08
16:45
Forrás
Pannon RTV
A Tartományi Képviselőház 14. ülésén három napirendi pont szerepelt, ezek egyike volt a költségvetés módosítása. Döntöttek egy 12 millió eurós hitel felvételéről is, amit a középületek energiahatékonyságának növelésére szánnak.

Az idei tartományi költségvetés 89 milliárd 14 millió dinárra nőtt. A többlet a tavalyi évből visszamaradt pénzeszközökből származik, amit legnagyobbrészt a bajsai és számosi jégvédelmi állomások automatizálására fognak költeni.

Pintér Anna-Mária, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „Nagy mértékben pozitív dolognak számít, hogy a költségvetés módosítva lesz, mert így, mint ahogy mindig is, a Vajdasági Magyar Szövetség azon van, hogy Vajdaság tudjon fejlődni, és ebből azt látjuk, hogy nagyberuházási befektetésekre kerül sor.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az ellenzék ugyan támogatta a jégvédelmi rendszerek fejlesztését, de kritizálta az egyéb eszközök átcsoportosítását. A Szerb Radikális Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői is rámutattak, hogy évek óta megoldatlan gondot jelent számos településen az ivóvíz minősége.

Saša Šućurović, tartományi parlamenti képviselő, Vajdasági Szociáldemokrata Liga: „A 2022-es költségvetési terv szerint csak 300 millió dinárt szánunk az ivóvíz minőségének javítására, miközben a jelenlegi tartalék egymilliárd-kétszázezer. Többet kell rá elkülönítenünk, mivel a Szerb Köztársaság 2007-es területi terve szerint Vajdaság területén öt regionális vízvezeték van tervben, és ez az egyedüli megoldás, amivel rendeződhet az ivóvíz Vajdaság minden lakosa számára.”

A képviselők elfogadták a kedvezményes hitel felvételét is az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál. A 12 millió eurós összeget három éven keresztül vajdasági középületek hatékonyságának a javításába fektetik, aminek az értékelések szerint jelentős gazdasági és környezetvédelmi haszna lenne.

Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Szerb Haladó Párt: „80 középületről van szó, amelyek részletesen át lettek vizsgálva, és amelyek az energiafogyasztás tekintetében valóságos pazarlóknak számítanak. Ha csak azt az adatot is vesszük figyelembe, hogy ezekben az épületekben kétszer vagy két és félszer magasabb a fogyasztás területi egységenként, mint az átlagos fogyasztás az Európai Unió országaiban, akkor könnyen leszögezhető, hogy minden euró vagy dinár, amit ebbe a projektbe fektetnek, többszörösen meg fog térülni.”

A képviselők elfogadták a 10-es vasúti folyosó területi tervének kialakításáról szóló határozatot is. Ezzel megteremtődnek a feltételek a vasúthálózat felújítására Belgrádtól a horvát határig.

Vajdaság
költségvetés
Tartományi Parlament
Pintér Anna-Mária
ülés

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.