Ugrás a tartalomra

8 mandátumot szereztek a magyarországi ellenzéki pártok az EP-ben

2019.05.27
00:09
2019.05.27
17:15
Forrás
Pannon RTV
Az EP-választási eredmények közzététele után a pártok képviselői sajtótájékoztatón értékelték a voksolás eredményét.

Az erősebb EU-t akarók lesznek többségben Európában, most először jelent meg olyan erő Európa térképén, amely vissza akart vonulni a nemzetállami keretek közé, de ez a küzdelem most befejeződött egy időre, mert azok győztek, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi - mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke. A pártelnök szerint a DK-nak sikerült a politikai vita részévé tennie, hogy milyen Európát akarnak, hogy az európai egyesült államok vízióját osztják.

Gyurcsány Ferenc, elnök, Demokratikus Koalíció, Magyarország: „Tavaly áprilishoz képest a Fidesz elveszített egymillió szavazót, a Demokratikus Koalíció pedig közel megduplázta a tavalyi szavazóinak számát úgy, hogy egy lényegesen alacsonyabb részvételű választásnak voltunk a tanúi. Ebben az értelemben azt gondolom, hogy mi, amit lehetett, amit tudtunk, azt nagy tisztességgel megtettük, ennek tudom be, hogy a Demokratikus Koalíció jól és szépen szerepelt.”

A Momentum elnöke a választási eredmények tudatában azt mondta, hogy még nincs ok az ünneplésre, ezek még nem végleges eredmények. Ha ez marad az eredmény, 9,7 százalék, akkor először libabőr, aztán nagyon elérzékenyülök - így fogalmazott Fekete-Győr András, a párt vezetője. Szerinte megtriplázták az eddigi eredményüket. Ezzel a harmadik legerősebb párt lett a Momentum.

A Magyar Szocialista Párt sajtótájékoztatóján a párt elnöke arról beszélt, hogy gratuláció illeti a Demokratikus Koalíciót és a Momentumot, hiszen ők nyerték az ellenzéki házi versenyt. Tóth Bertalan ugyanakkor emlékeztetett: ezt a Fidesz-KDNP nyerte. Bejelentette: az MSZP elnöksége nem mond le, s tovább folytatja a harcot, hogy az önkormányzati választáson az ellenzék győzzön a Fidesz ellen.

Az EP-választási eredmények közzététele után Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, egyben a párt EP-listavezetője és Jakab Péter frakcióvezető-helyettes tartott villámgyors sajtótájékoztatót. Jakab megköszönte mindenkinek, aki a Jobbikot támogatta, szerinte ugyanis ez ma egyáltalán nem veszélytelen dolog. Sokan az állásukkal játszottak azzal, hogy kiálltak a párt mellett – mondta.

Jakab Péter, Jobbik, Magyarország: „Az már önmagában győzelem, hogy a Jobbik itt van, él, és továbbra is küzd Magyarországért a tagságával, és hozzáteszem, számban nem fogyatkozó tagságával együtt. Természetesen azt látjuk, tudjuk és tapasztaljuk, hogy ma sokkal kevesebben mentek el szavazni, mint ahány Jobbikos van egyébként Magyarországon. Az ehhez szükséges következtetéseket, konzekvenciákat természetesen levonjuk.”

EP-választás
Demokratikus Koalíció
Momentum
MSZP-Párbeszéd
Jobbik

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.