Ugrás a tartalomra

Áder János megkoszorúzta Esterházy prágai emlékhelyét

2017.12.06
15:07
2017.12.06
15:18
Forrás
MTI
Az államfő megkoszorúzta Esterházy prágai emlékhelyét, és látogatást tett Karlovy Varyban.

Áder János köztársasági elnök szerdán délelőtt a prágai Motol köztemetőben megkoszorúzta Esterházy Jánosnak, a szlovákiai magyarság két világháború közötti vezetőjének az emléktábláját, amely a temetőben létrehozott Kommunizmus Áldozatainak Emlékművén található.

A 2. világháború után letartóztatott, a fasizmussal való együttműködés vádjával 1947-ben halálra ítélt, majd - miután ítéletét életfogytiglani börtönbüntetésre módosították - a morvaországi Mírov várbörtönben 1957-ben elhunyt Esterházy János hamvait a múlt század hatvanas éveiben helyezték el titokban más politikai foglyok hamvaival együtt az akkori jeltelen motoli tömegsírban. A felvidéki magyar politikust mindmáig sem Szlovákia, sem Csehország nem volt hajlandó rehabilitálni, így hivatalosan továbbra is háborús bűnösként tartják nyilván. A csehországi magyarok azonban tisztelik Esterházyt, igyekeznek megtisztítani nevét a vádaktól, és elérni rehabilitációját.

A motoli megemlékezést követően - hivatalos csehországi látogatása második napján - a magyar államfő a nyugat-csehországi Karlovy Varyba utazott, ahol találkozott a régió vezetőivel. Felkereste többek között a városban található Arany János-emlékhelyeket is. A költő 1869 és 1876 között évente járt az akkori Karlsbadban gyógykezelésen. A magyar államfő koszorút helyezett el a költő egykori lakhelyének falán lévő emléktáblánál.

Áder János
Prága

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű