Ugrás a tartalomra

Áder János: Nincs jogunk szétrombolni a természetet

2020.09.30
18:47
2020.09.30
18:54
Forrás
MTI
Azonnali cselekvésre szólított fel Áder János a Föld biológiai sokszínűségének megóvása érdekében az ENSZ virtuális Biodiverzitás Csúcstalálkozójára küldött beszédében.

Bár az elmúlt években számos politikai döntés született a romlás megállítására, a helyzet ma mégis tragikusabb, mint valaha - jelentette ki a magyar köztársasági elnök az ENSZ virtuális Biodiverzitás Csúcstalálkozójára küldött, szerdán elhangzott beszédében.

Nincs jogunk a sokmillió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni. Nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni. Erkölcsi kötelességünk változtatni" - szögezte le Áder János. Régóta tudott, hogy a biológiai sokféleség olyan ütemben csökken a Földön, amire 65 millió éve nem volt példa - hangsúlyozta az államfő -, ahogy az is ismert: nincs fenntartható fejlődés a természet biológiai sokszínűsége és szolgáltatásai nélkül.

"Mindannyian tudjuk, hogy nemcsak természeti környezetünk megóvása a tét, de az emberi faj jövője is" - hangsúlyozta.

Bár a média a biodiverzitás hanyatlása kapcsán az emblematikus állatokat, például a hópárducot vagy az óriásteknőst láttatja, Áder János a beporzó rovarok és a talajban élő gyökérgombák példáján mutatta be: hosszan sorolhatók a veszélyeztetett fajok.

Áder János
természet
szétrombol
ENSZ
biodiverzitás
hópárduc
óriásteknős

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.