Ugrás a tartalomra

Áderrel és Orbánnal is tárgyalt Macron

2021.12.13
17:11
Forrás
Pannon RTV
2007 után újra Magyarországra látogatott a francia elnök - Emmanuel Macron tárgyalást folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Áder János magyar államfővel is. A magyar kormányfővel való tárgyalását megelőzően sajtótájékoztatót tartottak.

A külföldi újságírókat mindig az érdekli, hogy milyen Magyarország viszonya Franciaországgal, továbbá milyen a két vezető viszonya - kezdte a sajtótájékoztatót Orbán Viktor. Leszögezte, Magyarország viszonya Macron elnök úr felé a tiszteleten alapul. A magyar miniszterelnök hozzátette, mivel Franciaország az enciklopédisták hazája, és ők jók a definíciókban, ezért el szoktuk fogadni az ő definíciójukat - politikai ellenfelek, de európai partnerek is vagyunk - mondta Orbán.

„Három dologban biztosan egyet fogunk érteni, az első, hogy mindketten szeretjük a hazánkat, a másik hogy mindketten Európa megerősítésén dolgozunk és egyet fogunk érteni abban is, hogy Európának stratégiai autonómiára van szüksége. Mi, magyarok három dolgot értünk a stratégiai autonómián, szerintünk nincs autonómia védelmi ipar nélkül, saját energiaképesség, vagy nukleáris energia nélkül és nincs autonómia mezőgazdasági önellátási képesség nélkül, ezért mi támogatjuk a közös európai védelmi politikát, a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen.”

Emmanuel Macron francia elnök elmondta, számukra Európa koncepciója a saját országaikhoz való ragaszkodást, továbbá a tisztelettudást jelenti egymás iránt. Vannak ismert ellentétek a két fél között politikai szinten, de lojális partnerei egymásnak - hangoztatta a francia elnök. Franciaország januártól átveszi az Európai Unió soros elnökségének tisztségét. Erről is szó esett a tárgyalásokon.

Emmanuel Macron francia államfő: „Az egyik fontos célkitűzése lesz a soros francia elnökségnek, konvergencia-utakat keresünk a migrációs politikában is. A múltban voltak feszültségek közöttünk, ám amit az elmúlt hetekben Európa megélt, és lengyel kollégánkkal is eszmét cserélünk erről, a közös szervezés átgondolására hív fel bennünket. Hogy külső határainkat jobban tudjuk védeni és utakat találjunk az európai közös cselekvés megtételére.”

Macron hozzátette, eltérő álláspontokat képviselnek a jogállamiság, továbbá a médiasokszínűség terén, ugyanakkor hozzátette, abban érdekeltek, hogy párbeszédet alakítsanak ki a tagállamok között, továbbá az uniós intézményekkel. A francia elnök budapesti látogatása alkalmával egyébként mások mellett a Visegrádi négyek vezetőivel is egyeztetett.

Magyarország
Emmanuel Macron
Semjén Zsolt
Áder János
Orbán Viktor
V4

Most

15:19, Frissítve: 17:11

Az intermodális áruszállításról tanácskoztak Újvidéken

Az intermodális áruszállítás jelenlegi helyzetéről és a fejlesztési lehetőségeiről tanácskoztak Újvidéken. Ennek lényege, hogy az árukat egy rakodási egységként, külön kezelés nélkül, különböző szállítási módokkal juttatják el a kívánt helyre.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.