Ugrás a tartalomra

Aktuális politikai kérdésekről a Kanizsa Feszten

2021.06.26
12:14
2021.06.26
16:16
Forrás
Pannon RTV
Kárpát-medencei magyar politikai szervezetek képviselőinek részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést tegnap a Kanizsa Feszten.

A témák aktuális politikai kérdések voltak, az est vendége pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke volt.

Magyarország és Szerbia kapcsolata évről-évre, folyamatosan fejlődik - hangzott el az eseményen. A bizalomépítés az egyik legfontosabb kulcs abban, hogy ma ilyen jó a vajdasági magyarok helyzete - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: „Ahhoz, hogy ez megtartható legyen, ahhoz elengedhetetlen, hogy Magyarországon az a politikai erő irányítsa a folyamatokat, amelyik az elmúlt 12 évben irányította. Ha van valami, vagy van valaki, akinek ez húsba vágóan fontos, akkor azok mi vagyunk. Emellett hihetetlenül fontos, hogy a Szerb Köztársaság elnöke személyében ugyanaz maradjon. Nem arról beszélek, hogy ki szereti, és ki nem szereti. Én arról beszélek, hogy mik a számunkra fontos pozitív folyamat fenntartásának a feltételei.”

A határon túli magyar pártok viszonyáról Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának alelnöke a panelbeszélgetésen elmondta, a pártok egyfajta kapcsolatot alakítottak ki egymás között, azonban ez különbözik az anyaországi pártokkal való kapcsolattól Berényi József, alelnök, Magyar Közösség Pártja, Szlovákia: „Amikor a Magyar Közösség Pártjának az elnöke voltam, akkor nagyon sokat jelentett, ha eljöttek hozzánk, látogatást tettek, akár Pásztor István, akár Kelemen Hunor, és elmondták azt, hogy ez az az út, amit járni kell, minden csapást el kell viselni és ezen kell tovább haladni. Nem szabad megtántorodni akkor sem, hogy ha a közvetlen sikerek nem jönnek azonnal. Akkor is ki kell tartani mellette. Most itt az etnikai politizálásra gondolok elsődlegesen, amit képviselünk. Ezek nagyon fontos üzenetek voltak, és köszönöm szépen ezúton is elnök úrnak, hogy minden hívó szóra eljött és segített nekünk.”

A résztvevők aktuálpolitikai kérdéseken túl érintették a Kárpát-medencei nemzeti közösségek elmúlt 30 évét is, szót ejtettek a sikerekről, de a kudarcokat is elemezték.

Kanizsa Feszt
Pásztor István
Berényi József
Szerbia
Vajdaság

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.