Ugrás a tartalomra

Aláírták az Ábrahám Egyezményt Washingtonban

2020.09.15
21:18
2020.09.15
21:32
Forrás
MTI
"Megváltoztatjuk a történelem menetét" - mondta Trump. Az emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel.

A ceremóniát a Fehér Ház Rózsakertjében tartották, az amerikai elnök és a dokumentumot aláíró politikusok a balkonon mondták el a beszédeiket. Ezt követően a diplomáciai viszony létrehozásáról is szóló megállapodások szövegét három példányban, angol, arab és héber nyelven írták alá az érintettek: Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere és Abdel-Latif az-Zajáni, a Bahreini Királyság diplomáciájának irányítója.

Az Ábrahám Egyezmény értelmében az emírségek és Bahrein is diplomáciai viszonyt létesít Izraellel, nagykövetséget nyit a zsidó államban, és felfuttatja a gazdasági és politikai együttműködést is. Izrael ugyanakkor felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek annektálását.

"Akik a háború sebeit hordozzák, különösen nagy becsben tartják a béke jótéteményeit" - fogalmazott Benjámin Netanjahu, aki beszédében személyes emlékeket is felidézett. A zsidó állam miniszterelnöke megjegyezte: reményei szerint ehhez a megállapodáshoz csatlakoznak majd más arab országok is, és az egyezmény "egyszer s mindenkorra véget vethet az izraeli-arab konfliktusnak".

Az emírségek külügyminisztere köszönetet mondott az izraeli kormányfőnek azért, hogy "leállította a palesztin területek annektálását". A bahreini külügyminiszter pedig "igazságos, átfogó és tartós" megoldásra szólította fel Izraelt a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokon. A miniszter kétállami megoldást sürgetett, azaz Izrael mellett létrehozandó palesztin államot szorgalmazott.

Donald Trump azt hangoztatta: "megváltoztatjuk a történelem menetét". Az Ábrahám Egyezménynek nevezett megállapodások megkötését "nagy lépésnek" nevezte, amelynek révén a "többféle hitű és többféle háttérrel rendelkező emberek békességben és jólétben élhetnek együtt. Az izraeli kormányfő és a két arab külügyminiszter egyaránt köszönetet mondott az amerikai kormányzatnak és személyesen Donald Trumpnak is az egyezmény tető alá hozásáért.

Ábrahám Egyezmény
Donald Trump
Benjamin Netanjahu

Most

09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.