Ugrás a tartalomra

Aláírták a megállapodást a brit kiválás feltételeiről

2018.11.25
11:05
2018.11.25
19:06
Forrás
MTI, Tanjug
A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetői ma Brüsszelben. A két dokumentummal a londoni parlamentnek is foglalkoznia kell.

A britek kilépése hatalmas veszteség, mert az unió második legerősebb gazdaságáról van szó – jelentette ki Orbán Viktor Brüsszelben. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok jogai és családjaik érdekei a kilépés után sem sérülnek, a kormánynak ugyanis sikerült jó megállapodást kötni. A kormányfő arról is beszélt, hogy az Európai Unió mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek a bekövetkezéséért. Az egyik legsúlyosabb hiba volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték, a másik hiba az volt, hogy a migránsokat beengedte az Unió, a briteket pedig nem tudta benntartani. Fordítva kellett volna - fogalmazott Orbán.

Angela Merkel német kancellár pedig úgy fogalmazott, hogy diplomáciai mesterművet sikerült alkotni, és elmondta, hogy vegyes érzései vannak, szomorú, azonban meg is könnyebbült.

A brüsszeli csúcsértekezlet jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. Hangsúlyozta, a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége. A francia elnök annak reményében írta alá a dokumentumot, hogy az Egyesült Királysággal fennmarad a korábbi szoros kapcsolat.

Sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható újra a megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el. „Ez az alku, ez a lehető legjobb megoldás, és az Európai Unió nem fogja megváltoztatni az alapvető álláspontját ebben a kérdésben. Szóval, úgy gondolom, hogy a brit parlament, mivel egy bölcs parlament, jóváhagyja ezt a megállapodást.”

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről - jelentette ki Theresa May. „Karácsony előtt a parlamenti tagok szavaznak a megállapodásról. A parlamentnek ez lesz az utóbbi évek legfontosabb voksolása. Ezen múlik majd, hogy együtt továbblépünk-e egy fényesebb jövő felé, vagy megnyitjuk a kaput a még nagyobb megosztottság és bizonytalanság előtt.”

A Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról decemberben szavaz a brit parlament.

Brexit
brit
kiválás

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.