Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vučić: A béke a legfontosabb

2021.05.08
16:02
2021.05.09
07:40
Forrás
Pannon RTV
A béke a legfontosabb, és akkor nem történhet meg egy újabb Jasenovac vagy Vihar-hadművelet - jelentette ki Aleksandar Vučić a Donja Gradinában található emlékközpontban, a népirtás áldozatainak tiszteletére tartott megemlékezésen.

Bejelentette, hogy jelentős összegeket fektet Szerbia a fejletlenebb Boszniai Szerb Köztársaságbeli községekbe.

Bosznia-Hercegovinai látogatásán Aleksandar Vučić szerb elnök először Kozarska Dubica, Kostajnica, Nevesinje és Drvar községek képviselőivel találkozott. A Boszniai Szerb Köztársaság vezetőinek jelenlétében megállapodtak abban, hogy Szerbia támogatni fogja ezt a négy, fejletlenebbnek nevezhető községet. Több mint 10 millió euró értékben fektet be ide Szerbia, részben készpénzben, részben pedig megvalósítandó projektek formájában. Hozzátette, Donja Gradinában egy impozáns emlékmű felállítását tervezik.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ma három problémával kell szembenéznünk. Az első, hogy az igazságtalanságok ellenére muszáj Európa és a világ részévé válnunk. A második az a tény, hogy nem létezik nemzetközi jogrend, és sosem volt ennél kisebb mértékben jelen, harmadrészben pedig azt mondanám, hogy a világpolitikában nem létezik, illetve soha nem volt ennél kevesebb erkölcsi elv. Azon azért lehet nevetni, hogy azok, akik egykoron szétszakították Jugoszláviát, ma a határok változatlanságának elvét támogatják. Később pedig még Szerbiát is szétrombolták 2008-ban, akkor sem támogatták a határok változatlanságának elvét, amit mára újra és újra ismételgetnek.”

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb elnöklője elmondta, hálás Vučićnak és Szerbiának, amiért anyagilag és erkölcsileg is támogatják a boszniai Szerb Köztársaságot. Donja Gradinában a jasenovaci haláltábor áldozataira emlékeztek. Meglátogatták a helyi emlékművet, koszorúztak, valamint az áldozatokért bemutatott gyászmisén is részt vettek. A szerb államfő elmondta, Szerbia feladata is, hogy soha többé ne történjen hasonló gyalázat: „Ezért ma az a feladatunk, hogy hallassuk a hangunkat. Ilyen bűn bárki mással is megtörténhet holnap, a mi dolgunk pedig, hogy megelőzzük. Éppen így, beszélve róla, emlékeztetve az embereket, hogy mi történt velünk. Saját magunkat sem szabad kímélnünk, a saját elkövetett bűneinkről és hibáinkról is beszélnünk kell. Éppen ez tesz majd különbséget köztünk és mások között.”

Jasenovac volt a Balkán legnagyobb koncentrációs tábora, amely a második világháború végéig működött. Az egykori Független Horvát Állam területén létrehozott táborban tömegesen végeztek ki szerbeket, romákat és zsidókat.

Aleksandar Vučić
Jasenovac
jasenovaci tábor
Milorad Dodik
Bosznia-Hercegovina

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.