Ugrás a tartalomra
Tanjug/PREDSEDNISTVO RS

Aleksandar Vučić: A szerb nép nincs elítélve

2021.06.09
07:59
2021.06.09
17:40
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
A szerb nép nincs elítélve, írta Aleksandar Vučić az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedd este megtartott ülése után.

A hágai törvényszék szelektív igazságtétele ellenére Szerbia a jövő felé tekint, nem pedig a múltba, fogalmazott a szerb államfő. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését azután tartották meg, hogy a hágai nemzetközi bíróság megerősítette Ratko Mladić életfogytig tartó szabadságvesztését. A tanácskozáson bemutatták a hágai nemzetközi törvényszék mechanizmusának jelentését. Az online megbeszélés során többek között a szerb elnök is felszólalt. Kiemelte, a hágai törvényszék bírósága előtt úgy tűnik a szerb nép felett elkövetett bűntettekért senki sem felelős. A szerbek összesen 1138 évre vannak elítélve, míg a horvátok, boszniai muszlimok, illetve az albánok egyetlen szerbek ellen elkövetett bűntettért sem feleltek. A szerb államfő mellett az ENSZ Biztonsági Tanácsának üléséhez csatlakozott Ana Brnabić szerb miniszterelnök is.

Aleksandar Vučić, szerb államfő: „Szerbia már néhány alkalommal kezdeményezte annak lehetőségét, hogy a szerb elítéltek Szerbiában töltsék a börtönbüntetésüket. Erőfeszítéseink ellenére, hogy ezt a kérdést kimozdítsuk a holtpontról, semmit sem értünk el. A legtöbb személy, aki a börtönbüntetését tölti szerb állampolgár és természetes, hogy Szerbia érdekelt abban a kérdésben, hogy segítse az elítéltek abban, hogy a büntetésüket Szerbiában töltsék le. A nemzetközi törvényszék és mechanizmusa megbízottak és felelősek ebben a kérdésben, és kész vagyok megismételni, hogy Szerbia vállalja kötelezettségeit a meghozott ítéletek végrehajtásában.”

Aleksandar Vučić
ENSZ Biztonsági Tanács
ENSZ
Ratko Mladić

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.