Ugrás a tartalomra

Aleksandar Vulin szerb védelmi minisztert nem látják szívesen Horvátországban

2018.04.22
16:57
2024.03.19
08:33
Forrás
Szerbiai RTV
A hírt tegnap közölte a horvát kül- és európai ügyekért felelős minisztérium.

A közleményben azt írják, elítélik a szerb miniszter azon kijelentését, miszerint az ő Horvátországba való látogatásáról Szerbia katonai főparancsnoka, Aleksandar Vučić dönthet, nem pedig a horvát miniszterek. Az, hogy Aleksandar Vučić katonai főparancsnokot úgy említik, mint egy olyan személyt, aki bárkinek a Horvátországba való látogatásáról dönthet, elfogadhatatlan kísérlet Horvátország szuverenitásának a megkérdőjelezésére - áll a közleményben. Hozzáteszik, a szerbiai parlamentben történt április 18-i incidens után, amikor is Vojislav Šešelj, a radikális párt elnöke sértegette a horvát küldöttséget, Vulin kijelentése csak további provokációt jelent, amely nem járul hozzá a jószomszédi viszony és a kölcsönös tisztelet jobbá tételéhez.

Horvátországot az zavarja, ha valaki igazat mond - így reagált a horvát minisztérium közleményére Aleksandar Vulin a Szerbiai RTV híradójában. A legszörnyűbb igazság Jasenovacról nem csak az, ami akkor ott történt, hanem az is, hogy Horvátország ma sem akar megbánást tanúsítani azért, amit tett - fogalmazott a szerb védelmi miniszter. Hozzátette, nem is tervezett Jasenovacba menni, ahol a horvát kormány tagjai tartják a megemlékezést, ő Mlakaba készült, ahol szerbek vannak. Kiemelte, Szerbia erre a provokációra úgy fog reagálni, ahogyan azt egy szuverén, biztos, stabil államtól el lehet várni, és ezt nemsokára meg is teszi. A horvát-szerb kapcsolat jövőjéről azt mondta, Szerbia mindig a jó viszonyra törekszik.    

Aleksandar Vulin, szerb védelmi miniszter: „Őket az én kijelentéseim zavarták, amelyek Stepinacra, Jasenovacra vonatkoztak, zavarja őket az, hogy emlékeztetem őket arra, mennyire diszkriminálják a szerbeket, hogy nem fizették ki nekik a nyugdíjakat, nem fizették ki a munkaévek után járó juttatásokat, nem adják vissza nekik az ingatlanjaikat, ez az, ami zavarja őket. Ez csak ürügy volt. De magyarázzuk el ezt az ürügyet. Érdekes, hogy nem zavarta őket az, hogy ugyanabban a mondatban azt mondtam, hogy erről én is dönthetek - ez nem zavarta őket - csak az, hogy azt mondtam, a szerb katonaság főparancsnoka, Aleksandar Vučić határoz. Mindjárt el is magyaráznám a folyamatot, amely egyáltalán nem bonyolult. Ha a védelmi miniszter valahova utazik, és főleg ha ennek az útnak lehet némi politikai súlya is, köteles konzultálni a főparancsnokkal, aki vagy engedélyezi neki az utat, vagy nem. Tehát egyedül ő mondhatja nekem azt, hogy ne menjek el arra az útra.”

Aleksandar Vulin
szerb védelmi miniszter
Horvátország

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.