Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Államfőválasztást tartanak szombaton Szlovákiában

2019-03-16
02:11
Forrás
magyarnemzet.hu
Szlovákia történetében ötödször tartanak közvetlen államfő-választást, 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni.

Az államfő első fordulós megválasztásához a leadott érvényes voksok több mint felének megszerzése kell, különben második forduló következik, amelyben az első forduló két legjobb eredményét elért aspiráns mérettetik meg. Az idei választás 2. fordulóját március 30-ra tűzték ki.

Az utolsó felmérések legtöbbje az ellenzéki Zuzana Caputovát mutatja az első forduló favoritjának. Caputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indul.

A szlovák államfőt 5 évre választják. A választáson 4,4 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt.

A szombaton reggel héttől este tízig tartó voksolás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délelőtt várható.

államelnök
államfő
Szlovákia
Zuzana Caputova

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.