Ugrás a tartalomra

Államfőválasztást tartanak szombaton Szlovákiában

2019.03.16
02:11
2024.03.19
08:45
Forrás
magyarnemzet.hu
Szlovákia történetében ötödször tartanak közvetlen államfő-választást, 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni.

Az államfő első fordulós megválasztásához a leadott érvényes voksok több mint felének megszerzése kell, különben második forduló következik, amelyben az első forduló két legjobb eredményét elért aspiráns mérettetik meg. Az idei választás 2. fordulóját március 30-ra tűzték ki.

Az utolsó felmérések legtöbbje az ellenzéki Zuzana Caputovát mutatja az első forduló favoritjának. Caputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indul.

A szlovák államfőt 5 évre választják. A választáson 4,4 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt.

A szombaton reggel héttől este tízig tartó voksolás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délelőtt várható.

államelnök
államfő
Szlovákia
Zuzana Caputova

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.