Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Államfőválasztást tartanak szombaton Szlovákiában

2019-03-16
02:11
Forrás
magyarnemzet.hu
Szlovákia történetében ötödször tartanak közvetlen államfő-választást, 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni.

Az államfő első fordulós megválasztásához a leadott érvényes voksok több mint felének megszerzése kell, különben második forduló következik, amelyben az első forduló két legjobb eredményét elért aspiráns mérettetik meg. Az idei választás 2. fordulóját március 30-ra tűzték ki.

Az utolsó felmérések legtöbbje az ellenzéki Zuzana Caputovát mutatja az első forduló favoritjának. Caputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indul.

A szlovák államfőt 5 évre választják. A választáson 4,4 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt.

A szombaton reggel héttől este tízig tartó voksolás első részeredményeit a szavazóhelyiségek bezárását követően hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalban, a hivatalos végeredmény vasárnap délelőtt várható.

államelnök
államfő
Szlovákia
Zuzana Caputova

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.