Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Állami kitüntetéseket adtak át Vidovdan alkalmából

2022.06.28
19:48
2022.06.28
19:58
Forrás
Pannon RTV
A többi között a Szabadkai Gyermekszínház is elismerésben részesült Belgrádban. Az ünnepséget Vidovdan mellett Aleksandar Vučić államfői hivatalba lépésének alkalmából tartották.

Az esemény a szerb himnusszal kezdődött. Vidovdan az egyik legfontosabb szimbóluma a szerb népnek - mondta beszédében a szerb elnök. Aleksandar Vučić hozzátette, ez egy olyan nap, amely képes egy nemzetet stabillá tenni.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Az államfő a második mandátuma kapcsán kiemelte, nincs nagyobb megtiszteltetés annál, mint hogy a polgárok ekkora bizalmat szavaztak neki. Hangsúlyozta azonban, hogy ennél nagyobb kötelezettség sincs, főként ilyen nehéz időkben. A köztársasági elnök az európai integrációról is beszélt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Európába kell mennünk, Európára kell néznünk, hogy meglegyen mindenünk, amink ma van. Továbbá, hogy legyen jövő a gyermekeink számára, ugyanakkor elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy elmondjuk mindenki másnak Európában, hogy meg akarjuk őrizni függetlenségünket és önállóságunkat. El kell mondanunk, hogy van saját eszünk a döntéseinkhez, és saját véleményünk kell, hogy legyen, amely nem kell, hogy mindig mindenkinek tetsszen.”

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Vučić továbbá kiemelte a jó kapcsolatok fontosságát más népekkel, akik Szerbiában élnek. Kiemelve, a magyarokat, a bosnyákokat és egyéb nemzetiségeket. Hozzátette, az idei nehéz telet közös erővel kell átvészelnünk. „Együtt győzünk le minden nehézséget, amin túl tudunk majd lépni, és ezáltal felemeljük Szerbiát. Szerbia sikeres ország lesz, amely megőrzi függetlenségét és tradicionális barátságait.”

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Vidovdan alkalmából több személyt és intézményt is kitüntettek. Mások mellett elismerésben részesült Dragan Stojković Piksi. A szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Karađorđe-csillag második fokozatát vehette át. „Az elismerés gyakran a támogatás kifejezése. Ebben a pillanatban örömmel szeretném megérteni és elfogadni ezt a kitüntetést, mint támogatást az egész szerb labdarúgó-válogatottnak, hogy továbbra is az eddigiekhez hasonló sikereket, és a lehető legjobb eredményeket érjék el a világbajnokságon.”

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Kitüntetésben részesült még mások mellett Abe Shinzo korábbi japán miniszterelnök és Andrea Bocelli olasz operaénekes is. A Szabadkai Gyermekszínház képviseletében az intézmény igazgatója a Karađorđe-csillag harmadik fokozatát vehette át.

Vidovdan
Aleksandar Vučić
állami kitüntetés

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.