Ugrás a tartalomra

Amerika visszavonja a Huaweijel szembeni embargót

2019.06.30
08:04
2024.03.19
08:34
Forrás
MTI, hvg.hu, euronews
A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát és az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína ismét tárgyalóasztalhoz ül.

Donald Trump amerikai elnök meglepetést okozott azzal, hogy a csúcson több engedményt is tett, és belement például abba is, hogy a klímakérdést bevegyék a G20 zárónyilatkozatába – írta a HVG. A kereskedelmi tárgyalások  is újraindulnak az Egyesült Államok és Kína között - egyezett meg a két ország vezetője, Donald Trump és Hszi Csin-Ping szombaton Oszakában. A tárgyalás után az is kiderült, hogy az amerikai fél nem vezet be újabb vámokat kínai termékekre, ez pedig azt jelenti, Donald Trump amerikai elnök visszavonja a Huawei-jel szembeni embargót is.

A Huaweijel kapcsolatos döntés egyelőre csak egyfajta keret egy későbbi megállapodáshoz, de már biztos, hogy az amerikai cégek beszállíthatnak majd a kínai vállalatnak. Trump döntésének minden bizonnyal köze lehet ahhoz, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt héten telefonon beszélt az amerikai elnökkel, és abbéli reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok igazságosan bánik majd a kínai vállalatokkal.

Trump még május közepén hirdetett embargót a Huaweijel szemben, ez azt is jelentette, hogy például nem használhattak az új kínai telefonokon Androidot. A világ két legnagyobb gazdasága lassan egy éve vezet be újabb és újabb védővámokat egymás termékei ellen. Ennek oka, hogy az Egyesült Államok szerint Kína nem folytat tisztességes kereskedelmet, és több amerikai árut kellene importálnia.

Egyesült Államok
Huawei
Kína
embargó

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.