Ugrás a tartalomra

Ana Brnabić ismertette az új kormány céljait

2020.10.28
13:58
2020.10.28
21:04
Forrás
Pannon RTV
Ana Brnabić szerb kormányalakító ma délelőtt a parlamentben ismertetett expozéjában hangsúlyozta, hogy az új kabinet a politikai és a gazdasági folytonosság kormánya lesz. Hat célt emelt ki, ezek közül a polgárok egészségét nevezte a legfontosabbnak.

Ana Brnabić szerda délelőtt még kormányalakítóként parlamenti expozéjában kiemelte, Szerbia többé nem a vereségeiről, hanem a győzelmeiről ismert. Az új kormány hat legfontosabb célja közé tartozik a koronavírus-járvány elleni küzdelem, a Koszovóval folytatott párbeszéd, a szervezett bűnözés elleni harc fokozása, a jogállamiság megerősítése, a reformok gyorsabb végrehajtása és Szerbia gazdasági fejlesztése.

Ana Brnabić, kormányalakító, Szerbia: „Az új kormány legfőbb prioritása a polgárok egészségének megóvása, az egészségügyi rendszerünk erőteljes támogatása, a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Nehéz napok előtt állunk, és nehéz tél elé nézünk. Sajnos előttünk áll még egy nehéz esztendő, a 2021-es év, amelyben folytatnunk kell ezt a harcot. Nekünk, egész Európának és a világnak. Mi arra számítunk, hogy a világban majd csak 2022-ben térhet vissza úgy-ahogy a normális élet. Gazdaságilag azonban a világ várhatóan majd csak 2029-ben heverheti ki ezt a válságot.”

Éppen ezért Szerbiának mindent meg kell tennie, hogy gazdaságilag minél jobban megerősödjön - tette hozzá. Ana Brnabić beszélt arról is, hogy hatalmas fejlesztésekre kell számítani a szerbiai egészségügyben. Az új kormány a béke és a stabilitás megőrzéséért száll síkra - hangoztatta expozéjában. Szerbiának van egy 2020-2025 közötti fejlesztési terve, amely mintegy 14 milliárd euró összértékű beruházásokat lát elő. 2025 végére az új kormány célkitűzése, hogy a szerbiai átlagbér 900, az átlagos nyugdíj pedig 430-440 euró legyen. 

A telekommunikáció fejlesztésének fontosságáról is beszélt Ana Brnabić: „A már kiépített és a jövőben építendő úthálózat mellett digitális utakat is építenünk kell. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy fejlesztenünk kell az internet minőségét. Minden faluban, Szerbia minden településén. Szerbia minden háztartásában. A 21. században ez a minimális emberi jog. Mint az áram és a víz.”

Külön stratégiát dolgoz ki az új kormány a mesterséges intelligencia fejlesztésére - ígérte Ana Brnabić. Azt is elmondta, hogy eljött az ideje, amikor a környezetvédelem felé kell fordulnunk. A cél a polgárok életminőségének javítása. A szennyvíz és a levegő minőségét említette, ezek terén jelentős beruházásokat terveznek. Ami a szociális politikát illeti, azt mondta, hogy kiemelt jelentősége lesz a szociális kártyák kidolgozásának, amelyek javítják majd a szociális juttatások ellenőrzését. A nemzeti jelentőségű művelődési beruházásokról is beszélt.

„Be kell fejeznünk végre a Szabadkai Népszínházat, és egy sor új projektet kell beindítanunk.”

Most nézzük a miniszterek névsorát, akik Ana Brnabić kormányfő mellett dolgoznak majd: Siniša Mali pénzügyminiszter, Anđelka Atanasković gazdasági, Branislav Nedimović mezőgazdasági, Irena Vujović környezetvédelmi, Zorana Mihajlović energetikai és bányászati, Tatjana Matić telekommunikációs, kereskedelmi és idegenforgalmi, Zlatibor Lončar egészségügyi, Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédet irányító, Aleksandar Vulin belügyminiszter, Nebojša Stefanović védelmi tárcavezető, Nikola Selaković külügyminiszter, Maja Popović igazságügyminiszter, Darija Kisić Tepavčević szociális és munkaügyi tárcavezető, Ratko Dmitrović család- és gyermekvédelemmel, valamint demográfiával foglalkozó miniszter, Maja Gojković művelődési tárcavezető. Milan Krkobabić falu- és vidékfejlesztési miniszter, Vanja Udovičić ifjúsági és sportminiszter, Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszter. Tomislav Momirović, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális tárcavezető lesz. Marija Obradović az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszteri posztot tölti be. Az oktatási miniszteri poszt Branko Ruzićé lesz, Nenad Popović és Novica Tončev tárca nélküli miniszterek lesznek. 

Ana Brnabić
expozé
szerb kormány
célok

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.