Ugrás a tartalomra

Ana Brnabićot bízta meg kormányalakítással Aleksandar Vučić

2020.10.05
20:19
2020.10.05
22:21
Forrás
Pannon RTV
Ismét Ana Brnabićot bízta meg kormányalakítással Aleksandar Vučić. A szerb államfő elmondta, két új minisztérium létrehozását tervezik.

Fotó: Tanjug/Tara Radovanović

Ezt megelőzően a Szerb Haladó Párt elnöksége egyhangúlag elfogadta a pártelnöknek a kormányalakító személyére vonatkozó javaslatát. Egyetértettek abban, hogy az új kormány a folytonosságot és az új energiát ötvözi majd. Aleksandar Vučić nem zárta ki egyes mostani miniszterek tárcacseréjét, de új embereket is látni szeretne a leendő kormányban. Arra kérte Ana Brnabićot, hogy a kormány tagjainak fele vagy még annál is több nő legyen. A Szerb Haladó Párt fölényes választási győzelme hatalmas felelősséggel is jár - tette hozzá. Beszédében a szerb államfő kitért arra is, hogy Szerbiától Koszovó elismerését követelik, miközben cserébe semmit sem kapna. Felhívta a figyelmet, hogy fel kell készülni a koronavírus-járvány téli hullámára, miközben életben kell tartani a gazdaságot és folytatni kell a fejlesztési beruházásokat. Rendkívül fontos a béke és a régió stabilitásának megőrzése is. Mindezekkel az új kormánynak kell majd megküzdenie, erre külön felhívta a kormányalakító figyelmét. Két új minisztérium létrehozása is az elképzelések között szerepel, az egyik az emberi jogokkal, a nemek egyenjogúságával foglalkozna, a másik pedig magyarországi mintára a családokkal, gyerekekkel, a népesedéssel.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ana Brnabićról kimagasló véleményem van. Egy olyan nőről van szó, aki a mandátumát nem a hízelgés időszakaként élte meg, hogy mindenkinek behódoljon. Ő harcolt, keményen harcolt az országáért elsősorban, mert az ő munkája nem az volt, bár ma már az is, hogy mindent megtegyen annak a pártnak a sikeréért, amit jómagam vezetek, hanem, hogy mindent megtegyen az ország állampolgáraiért. Fegyelmezett és felelős politikát folytatott, olyan politikát, amellyel nem hódolt be a külföldi hatalmi központoknak sem.”

kormányalakító
Aleksandar Vučić
Szerb Haladó Párt
elnökség
bejelent
megbíz
államfő
Szerbia
koronavírus
járvány
hullám
gazdaság

Most

14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.