Ugrás a tartalomra
Pixabay/Clker-Free-Vector-Images

Április 26-án lehetnek a parlamenti választások Szerbiában

2019-12-13
16:25
2019-12-13
19:24
Forrás
Novosti
Értesülések szerint erről a dátumról is szó volt a kormánypártok és az ellenzék képviselőinek mai tárgyalásán Belgrádban és nagy valószínűséggel ezen a dátumon szavazhatunk majd.

Az április 26-a mellett, még a május 3-a is a lehetséges dátumok között szerepelhet - írja a Novosti.

Egyébként ma harmadik alkalommal ültek ma tárgyalóasztalhoz a szerb kormány, illetve az ellenzékben politizáló pártok képviselői azzal a céllal, hogy megegyezzenek a közelgő parlamenti választások feltételeiről. A zárt ajtók mögött zajló tanácskozásról elsőként Maja Gojković távozott. A képviselőház elnöke nem kívánt nyilatkozni a médiának. A tárgyalás szünetében az ellenzék tagjai közül Zoran Živković is csak röviden kommentálta az egyeztetéseket. Az Új párt elnöke azt mondta, hogy a választások kiírását követően döntenek majd arról, hogy pártja indul-e a 2020-as voksoláson. A politikus hozzátette, előrelépés születtek, de ezek csak felszínesnek mondhatók. A pártok közötti egyeztetések egyébként az Európai Parlament részvételével zajlanak.

Szerbia parlamentje elfogadott négy törvényt, amelyek fontosak a választásokkal kapcsolatban. Ezek szabályozzák a politikai tevékenységek pénzelését a választási kampány folyamán, az állami források használatát, a legfelsőbb állami és köztisztviselők és közvállalatok igazgatóinak a kötelességeit, tilalmait és korlátait, akárcsak a korrupcióellenes ügynökség bánásmódját. Ezenkívül a parlament képviselői kiválasztották a polgári jogvédő három helyettesét is. Konkrét intézkedések vonatkoznak a párt- és állami tevékenységek teljes szétválasztására a választási folyamat alatt, és az állami erőforrásokkal való visszaélés megakadályozására.

Megegyeztek a szerbiai kormánypártok és az ellenzék egy része arról, hogy a parlamenti választásokat ne márciusban tartsák jövőre - írja a szerb közmédia. A döntés azon a több hete folyó egyeztetéssorozaton született meg, amit az Európai Unió felügyelete alatt tartanak az ellenzék és a kormánypártok között a választási feltételek javítása érdekében. A köztársasági elnök a törvény szerint március elején írja ki a parlamenti választást. A kiírás napjától számítva legkevesebb 45, legfeljebb 60 napon belül kell megtartani a voksolást. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb május 3-ig az urnák elé kell járulniuk az állampolgároknak. Összességében az a valószínű, hogy április folyamán szavazhat Szerbia lakossága a köztársasági parlament új összetételéről.

választások
kormánypártok
ellenzék

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.