Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Április 3-án országgyűlési választás Magyarországon

2022.01.13
13:29
2022.01.13
13:39
Forrás
hirado.hu
Ugyanezen a napon tartják a gyermekvédelmi népszavazást is.

Áder János magyar államfő ezzel a lehető legkorábbi időpontot jelölte ki. Február 12-én kezdődhet hivatalosan a kampány, akkortól gyűjthetnek ajánlásokat azok, akik indulni szeretnének. Február végén pedig majd kiderül, hány egyéni jelölt lesz a szavazólapokon és hány országos lista közül lehet választani.

8,2 millióan járulhatnak az urnák elé április 3-án Magyarországon az országgyűlési választásokon és gyermekvédelmi népszavazáson. Közülük több százezer fiatal most voksolhat először. Több mint 420 ezer külhoni magyar is szavazhat.

Mindenki, aki részt vett a 2018-as választáson, az most is szerepel a névjegyzékben. Azonban akinek a neve még sincs a listán, annak március 9-ig el kell küldenie a regisztrációs kérelmét a Nemzeti Választási Irodába. Voksolhatnak a külföldön tartózkodók is, a korábbinál huszonnyolccal több helyszínen, összesen 146 külképviseleten.

A választás egyfordulós, mindenki szavazhat egyéni képviselőjelöltre és országos pártlistára. Egyénileg 106, a párt-, illetve nemzetiségi listáról 93 képviselő szerezhet mandátumot. Így áll össze a 199 fős parlamenti patkó.

A választásról egyébként minden fontos információ a valasztas.hu internetes oldalon olvasható, az egyéni választókerületek listája például már el is érhető. Magyarországon egyébként négy éve, április 8-án tartottak parlamenti választásokat. Akkor a részvételi arány rendkívül magas volt, csaknem 70 százalékos. Ennél többen a rendszerváltás óta csak 2002-ben mentek el szavazni.

Magyarország
választások
népszavazás

Most

16:10

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.