Ugrás a tartalomra

Április 8-ra tűzte ki az általános országgyűlési választásokat a magyar államfő

2018.01.11
11:59
2018.01.11
15:30
Az országos listás eredményt várhatóan április 27-ig állapítják meg, az új Országgyűlésnek pedig május 8-ig kell megalakulnia.   

Április 8-ra tűzte ki a magyarországi általános országgyűlési választásokat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke - közölte ma a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön közölte a magyarországi parlamenti választás időpontját. „Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt -, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki" – fogalmazott Áder János.

Annak ellenére, hogy a magyar köztársasági elnök kiírta a választásokat, a kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul. Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni, összesen 106 választókerületben képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

Országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az öt százalékos küszöb elérése szükséges a pártlista mandátumszerzéséhez.

Az alaptörvény szerint az új Országgyűlés alakuló ülését a magyar köztársasági elnök hívja össze – a választást követő harminc napon belüli időpontra -, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés tagjai többségének szavazatával választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz. Az új Országgyűlésnek május nyolcadikáig kell megalakulnia.

választás
Áder János
elnök

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.