Ugrás a tartalomra

Argentínában ülésezik a G20 csoport

2018.12.01
16:30
2024.03.19
08:36
Forrás
Tanjug
Megkezdődött Buenos Airesben a világ leggazdagabb országait és az Európai Uniót tömörítő gazdasági csúcstalálkozó, a G20.

Idén a tárgyalásokat több tényező is befolyásolja, így a szakértők szerint például az eddig mindig kiadott közös zárónyilatkozat akár idén el is maradhat.

Már a találkozóra való eljutás sem ment egyeseknek könnyen: Angela Merkel német kancellár kormánygépe műszaki hiba miatt visszatért Németországba, így kénytelen volt menetrend szerinti repülővel eljutni Argetinába, az idei csúcs helyszínére. Emmanuel Macron francia elnök gépét pedig nem fogadta magas rangú házigazda a repülőtéren.

Már a gazdasági világcsúcs kezdete előtt lemondta személyes találkozóját Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz kollégájával az egy hete kialakult kercsi konfliktus miatt. Az amerikai elnök ezen felül azzal is a középpontba került, hogy a házigazda argentin elnököt Mauricio Macrit rövid kézfogás után magára hagyta a pódium előtt.

Megosztó a szaúdi trónörökös jelenléte is: Mohamed bin Szalmán megítélése súlyosan megromlott Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának következtében a nagyhatalmak államfőinél is. A közös fotózáson is jól láthatóan kirekesztően viselkedtek vele.

A konferencia első napja után az EU vezetői tartottak közös sajtótájékoztatót. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elmondta, az előző évben az EU gazdasági mutatói végre visszatértek a 2008-as gazdasági világválság előtti szintekre és továbbra is fejlődik, erősödik a piac. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte, fontos, hogy egyes országok vezetőivel megértessék: tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, a sajtószabadságot és más nemzetek szuverenitását. „Mindenképpen előterjesztem ezen a csúcson a kétoldalú és nem hivatalos megbeszélések alkalmával a kereskedelmi háborúk ügyét, a jemeni és a szíriai tragikus állapotokat, és az orosz agressziót Ukrajnában. Nem látom akadályát, hogy a G20 államok vezetői miért ne beszélhetnének ezekről a fontos problémákról, kiváltképp, mert a megoldások eszközei ezen államok kezében vannak.”

A tárgyalásokkal egyidőben Buenos Aires utcáin globalizációellenes baloldai tüntetők jelentek meg, de rendbontás nem volt.

G20-csúcstalálkozó
Argentína
Buenos Aires
Európai Unió

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű