Ugrás a tartalomra

Átadták a felújított galambóci várat

2019.03.29
12:26
2019.03.29
18:53
Forrás
Pannon RTV
A Duna-parton, a szerb-román határnál található erődítményt uniós pénzből renoválták. Összesen 9 millió eurót költöttek rá.

A galambóci erődön 2014 óta végezték a teljes körű restaurálási és régészeti munkákat. Kilenc tornyot restauráltak és az ezeket összekötő falakat.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos az eseményen arról beszélt, hogy a galambóci vár most gazdasági lehetőségeket nyújthat Szerbiának. A kulturális örökség fenntartása mellett új munkahelyeket biztosít. Hahn kiemelte: „Jól fektettünk be a kulturális örökség megőrzése érdekében, nemcsak azért állunk itt, hogy megmutassunk egy ilyen értéket, amely évszázadok óta jelen van itt és már a történelem része, hanem azért is, hogy lehetőséget teremtsünk a jövőnek.”

Aleksandar Vučić szerb államfő Ana Brnabić miniszterelnökhöz intézett mondatában rámutatott arra, hogy számos feladata van még a szerb kormánynak, mindenekelőtt az, hogy minél több pénzt fektessenek be Kelet-Szerbiába is. Vučić hangsúlyozta: „Meg kell harcolnunk azért, hogy az embereket visszahozzuk, akik elhagyták az országunkat, és azoknak, akik itt vannak, lehetőségük legyen egy másféle, biztonságos jövőre. Különösen itt, Kelet-Szerbiában fontos, hogy több pénzt fektessünk be, hogy az emberek tudják, hogy ez egy olyan hely, ahol a saját jövőjüket és saját gyermekeik jövőjét is építhetik.”

Galambóc vára a Duna jobb partján, közvetlenül a Vaskapu-szoros bejáratánál található. Az erődítménynek évente több mint 60 ezer látogatója van, azonban a turisták biztonsági okok miatt nem léphettek be a vár belsejébe eddig. Most, az ötéves felújítást követően megnyitja kapuit az érdeklődök előtt a vár.

Galambóc
vár
Johannes Hahn

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.