Ugrás a tartalomra

Átadták a Jelačić emlékházat Péterváradon

2020.10.17
09:24
2020.10.17
17:26
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, valamint Gordan Grlić Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere is.

Radman úgy fogalmazott, ez az átadó Szerbia és Horvátország kapcsolatának szorosabbra fűzését szimbolizálja. A szerb elnök pedig abbéli reményének adott hangot, hogy hamarosan megteremtődik a két fél közötti bizalom. 

Az ünnepélyes megnyitót Jelačić bán születésnapján tartották. A házat a szerb kormány vásárolta 600 ezer euróért, és bocsájtotta azt a Horvát Nemzeti Tanács rendelkezésére.

Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke: „Ígérjük meg, hogy megszolgáljuk majd a belénk fektetett bizalmat, őrizni fogjuk a nagy bán emlékét, folytatjuk a művét, őrizzük és fejlesztjük a nyelvet, a hitet és a kultúrát. Új hidakat építünk benne, gyűjteni, alkotni fogunk. Mindez büszkeséggel tölti majd el mindkét államot, és minden embert, bármilyen nemzetiségű, és bárhol él is.”

Gordan Grlić Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter kiemelte, hogy a ház átadása fontos pillanat Szerbia és Horvátország viszonyában. A szerb államfővel folytatott megbeszélés kapcsán elmondta, reméli, hogy Szerbiában a horvát közösségnek minden szinten lesz politikai képviselője.

„Beszélgettünk arról, hogy hogyan javíthatnánk még a viszonyainkon. Szerbia európai útja, béke és stabilitás, jószomszédi viszonyok, ezek valóban a legfontosabb feladatok. Közösen kell befektetnünk a jövőbe a következő nemzedékek számára, és úgy gondolom, hogy megvan a szándék mindkét oldalról. Egyre intenzívebb párbeszédre van szükség.”

Aleksandar Vučić szerb államfő az átadón elmondta, a szerb és a horvát nép viszonya a történelem folyamán gyakran változó volt, de dolgozni kell a javításán. Hozzátette, nyíltan beszéltek a horvát diplomácia vezetőjével a két nép nemzetiségi közösségeinek kölcsönös helyzetéről a szomszédos államokban.

„Biztos vagyok benne, hogy mindkét fél nagyon jól érti, hogy a béke, a stabilitás és a bizalom kulcsfontosságú üzenetek, amelyekre a jövőt kell építeni. Enélkül bajokat fogunk előidézni, bizonytalanságot és instabilitást mindkét fél számára. Mindketten túlságosan kicsik vagyunk ahhoz, hogy megengedhessük magunknak a további veszekedések és összetűzések luxusát, és bármilyen gondot a jövőben.”

Vučić kitért arra is, hogy Béregen sikerült megőrizni a horvát tannyelvű általános iskolai osztályt, valamint arról is beszélt, hogy az Újvidéki Egyetemen megalakult a horvát nyelvi lektorátus. Ezen kívül a péterváradi Jelačić művelődési-oktatási egyesület is folyamatos pénzügyi támogatást élvez - mondta a szerb elnök. 

Az ünnepségen jelen volt még Ivica Dačić szerb külügyminiszter, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, valamint Horvátország szerbiai nagykövete, Hidajet Biščević is. 

Jelačić bán emlékház
Pétervárad
átadó
Szerbia
Horvátország
szerb-horvát kapcsolatok
Aleksandar Vučić
Horvát Nemzeti Tanács

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.