Ugrás a tartalomra

Ausztria továbbra is támogatja Szerbia uniós törekvéseit

2018.10.17
14:31
2024.03.19
08:42
Forrás
Szerbiai RTV
Annak ellenére, hogy Koszovó kapcsán különböző állásponton vagyunk, az Ausztriával fenntartott kapcsolataink jók - jelentette ki Aleksandar Vučić, szerb államfő.

Annak ellenére, hogy Koszovó kapcsán különböző állásponton vagyunk, az Ausztriával fenntartott kapcsolataink jók - jelentette ki Aleksandar Vučić, osztrák kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón. Az osztrák államfő, Alexander Van der Bellen ma érkezett a szerb fővárosba.

Teljes katonai tiszteletadás mellett fogadták Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnököt a Szerbia Palota előtt Belgrádban. A két ország nemzeti himnusza után Aleksandar Vučić osztrák kollégájával először négyszemközt, majd küldöttségükkel közösen ült tárgyalóasztalhoz. Ezután közös sajtótájékoztatót tartottak. Az osztrák államfő azt mondta, Ausztria számára a jóindulatú és békés megoldás az elfogadható Belgrád és Pristina között. Az újságírók kérdésére Van der Bellen elmondta, továbbra is támogatják Szerbia uniós törekvéseit.

Alexander Van der Bellen, szövetségi elnök, Ausztria: „Vučić elnök úr, és mindent egybevéve a szerb kormány elismerést és tiszteletet érdemel a gazdasági reformokért, amelyeket végrehajtottak. Ezt mi, Ausztriában is irigykedve néztük. Az adatok azt mutatják, hogy nagy növekedés tapasztalható az elmúlt időszakban, Szerbia sikeresen felgyorsította az adósságának csökkentését. Mindent egybevéve Szerbia jelenleg vezető pozícióban van az Európai Unió tagjelöltjei között.”

A szerb elnök hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedésben fontos szerepe van az osztrák befektetéseknek.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „2018-ban továbbra is folytatódik a kereskedelmi kapcsolataink növekedése. Idén először fogjuk átlépni az egymilliárd eurós kereskedelmi forgalmat Ausztriával. A kivitelünk elég nagy, de a behozatal továbbra is nagyobb, és ez kereskedelmi hiány, ami a további cégek érkezésével javulhat. Ausztria, Németország, és az Európai Unió többi országa ezt a kérdést megoldhatja majd.”

Aleksandar Vučić hozzátette, továbbra is akadnak problémák, például Koszovó belépése az Interpolba, vagy, hogy az albánok továbbra sem hajlandók a párbeszédre.

A sajtótájékoztatót követően Van der Bellen Ana Brnabić kormányfővel is találkozott. Az ausztriai küldöttség a találkozók után egy Smart Traffic elnevezésű szerb-osztrák gazdasági fórumon is részt vett.
 

Ausztria
Szerbia
Alexander Van der Bellen

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.