Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az 1848-as karlócai Májusi Közgyűlésről emlékeztek meg Újvidéken

2019-05-16
10:27
2019-05-16
18:07
Forrás
Pannon RTV
Ekkor hirdette ki a szerb nemzeti kongresszus a Szerb Vajdaság megalapítását. Tegnap első alkalommal elismeréseket osztottak ki a tudományok és a művészetek területén tevékenykedő személyeknek.

Szabadság, egyenlőség, fejlődés – ezek azok az alapelvek, amelyek napjainkban meghatározzák Vajdaságot – mondta a megemlékezésen Igor Mirović. A tartományi kormányelnök kiemelte: május 15-e mostantól nemcsak egy nap a sok közül, amelyről Vajdaság időnként megemlékezik, vagy épp megfeledkezik.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Az idei évtől formálisan is tartományi jelentőségű dátum. Ez a dátum mostantól, és úgy gondolom, örökre a közös emlékezésünk és kölcsönös tiszteletünk történelmi kalendáriumának a része. Ez a tartományi jelentőségű dátum arra is bizonyíték, hogy soha nem késő megfelelően megemlékezni a nagy tettekről és a nagy emberekről, akik küzdelmükkel és áldozataikkal megteremtették a jövőt, amit mi napjainkban élünk.”

Igor Mirović elmondta: büszke arra, hogy végre közösen, intézményesen lehet megemlékezni erről a dátumról, illetve a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek ünnepeiről is. A rendezvényen Milutin Milanković-díjban részesítették Stevan Pilipović újvidéki akadémikust, a tudományok területén végzett tevékenységéért.

Stevan Pilipović, akadémikus: „Nekünk, tudósoknak nagy a felelősségünk, mivel tudomány nélkül elképzelhetetlen a társadalom fejlődése. A tudományok minden ágazatára gondolok itt, de főként az oktatásra, a technológiai fejlődésre és az innovációs területekre.”

Zvonko Bogdan énekest, zeneszerzőt Pavle Jovanović-díjban részesítették a művészetek területén végzett munkásságáért.

Zvonko Bogdan, énekes, zeneszerző: „Minden elismerésnek, amit kaptam, súlya van. Ennek az elismerésnek külön súlya van, mert azoktól az emberektől kaptam, akik ugyanazon a területen élnek, ahol én is születtem, élek és tevékenykedek. Köszönöm!”

A rendezvényen egy rövidfilmet is levetítettek, amelyben a 171 évvel ezelőtti eseményeket mutatták be.

Újvidék

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.