Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az 1848-as karlócai Májusi Közgyűlésről emlékeztek meg Újvidéken

2019-05-16
10:27
2019-05-16
18:07
Forrás
Pannon RTV
Ekkor hirdette ki a szerb nemzeti kongresszus a Szerb Vajdaság megalapítását. Tegnap első alkalommal elismeréseket osztottak ki a tudományok és a művészetek területén tevékenykedő személyeknek.

Szabadság, egyenlőség, fejlődés – ezek azok az alapelvek, amelyek napjainkban meghatározzák Vajdaságot – mondta a megemlékezésen Igor Mirović. A tartományi kormányelnök kiemelte: május 15-e mostantól nemcsak egy nap a sok közül, amelyről Vajdaság időnként megemlékezik, vagy épp megfeledkezik.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Az idei évtől formálisan is tartományi jelentőségű dátum. Ez a dátum mostantól, és úgy gondolom, örökre a közös emlékezésünk és kölcsönös tiszteletünk történelmi kalendáriumának a része. Ez a tartományi jelentőségű dátum arra is bizonyíték, hogy soha nem késő megfelelően megemlékezni a nagy tettekről és a nagy emberekről, akik küzdelmükkel és áldozataikkal megteremtették a jövőt, amit mi napjainkban élünk.”

Igor Mirović elmondta: büszke arra, hogy végre közösen, intézményesen lehet megemlékezni erről a dátumról, illetve a Vajdaságban élő nemzeti kisebbségek ünnepeiről is. A rendezvényen Milutin Milanković-díjban részesítették Stevan Pilipović újvidéki akadémikust, a tudományok területén végzett tevékenységéért.

Stevan Pilipović, akadémikus: „Nekünk, tudósoknak nagy a felelősségünk, mivel tudomány nélkül elképzelhetetlen a társadalom fejlődése. A tudományok minden ágazatára gondolok itt, de főként az oktatásra, a technológiai fejlődésre és az innovációs területekre.”

Zvonko Bogdan énekest, zeneszerzőt Pavle Jovanović-díjban részesítették a művészetek területén végzett munkásságáért.

Zvonko Bogdan, énekes, zeneszerző: „Minden elismerésnek, amit kaptam, súlya van. Ennek az elismerésnek külön súlya van, mert azoktól az emberektől kaptam, akik ugyanazon a területen élnek, ahol én is születtem, élek és tevékenykedek. Köszönöm!”

A rendezvényen egy rövidfilmet is levetítettek, amelyben a 171 évvel ezelőtti eseményeket mutatták be.

Újvidék

Most

20:19, Frissítve: 20:27

25. Kálmány Lajos népmesemondó verseny

Néprajzi gyűjtéseket, képzőművészeti alkotásokat és mesemondást értékelt a zsűri a 25. Kálmány Lajos népmesemondó versenyen, Zentán. Az eseményre Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők.
19:59, Frissítve: 20:09

Szavazzunk!

A szavazóhelyek holnap reggel hattól, este hétig tartanak nyitva Magyarországon és a külképviseleteken is.
19:25, Frissítve: 23:46

Kiégett egy ház Moholon

Kigyulladt egy családi ház ma hajnalban Moholon. A tűzesetben egy asszony életét vesztette, férjét pedig égési sérülésekkel szállították a kórházba. A nyomozás még folyamatban van.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.