Ugrás a tartalomra

„Az áldozatokra való emlékezés lehetősége erkölcsi értékkel bír”

2021.03.12
11:50
Forrás
Közlemény
Felháborodással vette tudomásul a Vajdasági Magyar Szövetség, hogy a Szabadság és Igazság Pártja támadást intézett az ártatlan áldozatokra való emlékezés joga valamint a nemzetek közötti kapcsolatok ellen Újvidéken - írja közleményében a VMSZ.

Mint írják, az 1944-45-ös összes ártatlan áldozatra való emlékezés jegyében az emlékmű felállítását a VMSZ újvidéki városi szervezete kezdeményezte, annak engedélyezése pedig minden szabályozással összhangban történt. Mint írják, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az ellenzéki támadások ellenére többször is támogatásáról biztosította az emlékmű felállítását. Hozzáteszik, ellentétben a Szabadság és Igazság Pártja állításával, az emlékműn nem lesznek majd nevek, hanem három nyelven, szerbül, magyarul és németül a következő felirat szerepel majd rajta: Minden ártatlan áldozat emlékére 1944/45. Mint írják, a Szabadság és Igazság Pártja manipulál az adatokkal is, ugyanis állításuk szerint 160 millió dinárba kerül az emlékmű felállítása, holott ezzel szemben az igazság az, hogy az újvidéki városi költségvetésből 2,4 millió dinár lett előlátva erre a célra. A VMSZ közleményében hozzáteszi, mindez azt bizonyítja, hogy a Szabadság és Igazság Pártja a nevével ellentétben sem a szabadság sem pedig az igazság mellett nem áll, a munka és az eredmények elérése mellett egy olyan valamit akar tönkretenni, ami magas erkölcsi értékkel bír, ez pedig az áldozatokra való emlékezés lehetősége. A közleményben a VMSZ még egyszer köszönetet mond Újvidék polgármesterének, amiért támogatta a szoborállítás ötletét, és átérezte az áldozatok fájdalmát, a Szabadság és Igazság Pártját pedig arra szólítják fel, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot attól a több mint 1000 ártatlan áldozatnak a családjától, akik hét és fél évtizede várnak arra, hogy a város enyhítse fájdalmukat.

Vajdasági Magyar Szövetség
ártatlan áldozatok
szobor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.