Ugrás a tartalomra
MTI/Szigetváry Zsolt

Az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

2019-02-11
19:13
2019-02-11
20:00
Forrás
MTI
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminisztert fogadta Budapesten. A magyar főváros az amerikai külügyminiszter első állomása európai körútján.

A közös sajtótájékoztatón Szijjártó Péter elmondta, hogy elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat. Ennek keretében megújítják az amerikai-magyar védelmi együttműködést. Hangoztatta, hogy ez a szövetség nem árthat Magyarország Kínával és Oroszországgal fenntartott gazdasági együttműködésének.

Mike Pompeo leszögezte, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország nem engedhetik meg, hogy Putyin éket verjen közéjük.

A washingtoni külügyminiszter kiemelte, sokáig az Egyesült Államok nem volt jelen Közép-Európában, és ez elfogadhatatlan. Mike Pompeo bírálta Kínát, mondván, Peking hídfőállást próbál létrehozni Európában. Pompeo üdvözölte azt, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától.

Az amerikai külügyminiszter Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszterrel is egyeztetett.

Szijjártó Péter
Michael Pompeo
Budapest

Most

15:19, Frissítve: 16:27

Kínába utazott a szerb államfő

Kínába utazott Aleksandar Vučić, ahol az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon vesz részt. A találkozó első napján több együttműködési megállapodást is aláírtak a felek.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.