Ugrás a tartalomra

Az árucsere-forgalom felgyorsítására keresték a megoldást az Open Balkanon

2021.11.04
14:25
2021.11.04
17:13
Forrás
Pannon RTV
Gazdasági együttműködést előremozdító lépésekről egyeztetett Belgrádban Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Nikola Dimitrov észak-macedón miniszterelnök-helyettes.

Az Open Balkan nevet viselő kezdeményezés egyik fő célja, hogy felgyorsítsák a határokon való átkelést, ezzel együtt pedig az árucsere-forgalom sebességét is.

A korábban meghozott államközi politikai döntések a gyakorlatban nem hozták meg a várt eredményt - egyebek mellett erről is egyeztetett Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Nikola Dimitrov észak-macedón miniszterelnök-helyettes Belgrádban. A határátkelőkön van, hogy napokig áll az áru, ez pedig senkinek sem jó - hangsúlyozták a politikusok. Egy Implementációs Tanács jön létre, amely a terepen koordinálja majd a meghozott határozatok alkalmazását.

Aleksandar Vučić szerb államfő: „Ez a történet a polgárokról szól. A történet a vállalkozókról szól. Ez a történet az üzletről szól, aminek fejlődni kell. Ez a történet egy fantasztikus ötletről szól, amelynek győzedelmeskednie kell ahhoz, hogy előrébb léphessünk.”

Az Open Balkan elnevezésű eseményen a politikusok a szerbiai, az albán és az észak-macedón vállalkozókkal is egyeztettek arról, hogy miben kellene változtatni ahhoz, hogy gazdasági előrelépés történjen a régióban.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke: „Számunkra jelenleg az a legfontosabb, hogy miként tudjuk felgyorsítani az árucsere-forgalmat, a szolgáltatásokat és a tőkeáramlást a három ország között. Egy niši céget ne kezeljünk másképpen Albániában, vagy egy tiranait Belgrádban, hanem kezeljük egymást úgy, mint akik egy közös gazdasági terület tagjai. Ne állítsuk meg a kamionokat a határon, és ha egy dokumentumot Albániában adtak ki, akkor az legyen érvényes itt is és ott is.”

Edi Rama albán kormányfő egyebek mellett azt mondta, hogy már a projekt első eredményeit követően a Balkán más régiói is csatlakozni szeretnének majd a kezdeményezéshez. Nikola Dimitrov észak-macedón miniszterelnök-helyettes is pozitívan értékelt, véleménye szerint országa akkor sem lép ki ebből a projektből, ha Észak-Macedóniában hatalomváltás történne, hiszen az Open Balkan kezdeményezés európaiságot, vagyis egy jószomszédi viszonyt jelent.

Open Balkan
Aleksandar Vučić
Edi Rama
Nikola Dimitrov
Szerbia
Albánia
Észak-Macedónia
gazdaság
együttműködés

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.