Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Az ausztrál és a dél-koreai nagykövet ültetett fát Nagybecskereken

2021.04.15
15:48
2021.04.15
20:15
Forrás
Pannon RTV
A Zöld Szerbia kampány keretében ma Nagybecskereken a helyi önkormányzat képviselőivel közös faültetési akción vett részt Ausztrália és a Koreai Köztársaság belgrádi nagykövete.

A Bega-menti város volt az első helyszíne az idei kampánynak, amely tíz szerbiai várost ölel fel.

Pannon RTV/Lukács Attila

Az akció nem véletlenül indult közép-Bánátból, amely Európa legkevésbé fásított területe. Az egykori becskereki sörgyár utcájában piros dísz szilvafákat ültettek el.

Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere: „Kevés olyan város van, amely egyszerre két nagykövetet is vendégül láthat, akik úgy döntöttek, hogy a fásítást, a Zöld Szerbiát hirdessék. Városunkban ezen a téren az idén már számos akció volt, kezdve az ingyenes facsemeték osztásától a környezetvédő egyesületekkel való közös faültetéseken való részvételig. Ugyanakkor köszönettel tartozunk a környezetvédelmi minisztériumnak a Putnikovo lakótelepen levő part felújítására nyújtott támogatásáért.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A vendégeket a nagybecskereki városházán fogadták. Ruth Stewart, Ausztrália belgrádi nagykövete először látogatott Nagybecskerekre.

„Ezért nagyon örülök annak, hogy részt vehetek a Zöld Szerbia projektben, mert tudjuk, hogy a globális éghajlati változások miatt ebben együtt kell részt vennünk, annak érdekében, hogy jobb élethelyet és jobb munkafeltételeket biztosítsunk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Koreai Köztársaság képviseletének szoros kapcsolata van a nagybecskereki önkormányzattal, ugyanis néhány éve a város ipari övezetében dolgozik a koreai Essex speciális dróthuzalokat gyártó üzem.

Hjung-csan Cso, a Koreai Köztársaság belgrádi nagykövete: „Koreának van tapasztalata az erdők irtása tekintetében, ami a Japán okkupáció, illetve a koreai háború idején zajlott. Megállapítottuk, hogy az erdősítés fontos és elsőbbséget érdemel, aminek köszönhetően rövid idő alatt újra fásítottuk a kiirtott erdőket. Most egy másik, globális szintű problémával állunk szemben. A fásítás létszükséglet a nemzetközi közösség számára.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Zöld Szerbia fásítási akcióját több társaság és pénzintézet, valamint a tartományi kormány is támogatja.

Ausztrália
Koreai Köztársaság
Dél-Korea
nagykövet
faültetés
Nagybecskerek

Most

Népszerű