Ugrás a tartalomra

Az EB országjelentése Szerbiáról

2020.12.28
17:31
2021.02.09
09:20
Forrás
Pannon RTV
Az Európai Bizottság Szerbia 2020 országjelentése volt napirenden a szerb parlament ülésén, pontosabban annak megvitatása alapján megfogalmazott záradékok megtárgyalása és elfogadása.

Kovács Elvira az európai integrációs bizottság elnöke felszólalásában kiemelte, a jelentés kimondja, hogy Szerbia és az Európai Unió közötti tárgyalások üteme a jogállamiság előrehaladásától és a Koszovóval való kapcsolatok normalizálódásától függ majd.

Az Európai Bizottság 2020-as jelentése szerint a jogállamiság reformja kevésbé gyors és hatékony, mint amire számítani lehetett - emelte ki Kovács Elvira. A belgrádi köztársasági parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke felszólalásában elmondta, hogy a jelentésben hangsúlyozzák, Szerbiának fel kell gyorsítania a reformokat ezen a területen, amely magában foglalja többi között a médiaszabadságot és az igazságügyi reformokat is.

Kovács Elvira, elnök, Európai Integrációs Bizottság, Szerb Parlament: „Az új bővítési módszertan hangsúlyozza, hogy kiemelten fontos a reformok konkrétabb ösztönzése és jutalmazása. Bizonyos helyzetekben sajnos alkalmazásra kerülhetnek olyan intézkedések is, amelyek arányosan szankcionálnák a komoly és hosszútávú stagnálást vagy visszalépést a reformok bevezetésében a csatlakozási folyamat feltételeinek végrehajtásában.”

Kovács Elvira üdvözölte az Európai Unió új módszertanát, ami véleménye szerint jövőbemutató és támogatja a Nyugat-Balkán gazdasági átformálását működőképes gazdasági rendszerré, amely megállja a helyét az EU közös piacán. Ezáltal új munkahelyek teremtődnek és a remények szerint megszűnik a képzett munkaerő elvándorlása. Ana Brnabić miniszterelnök kijelentette, hogy az európai integráció továbbra is az ország stratégiai prioritása és az egyik legfontosabb feladatra, a jogállamiságra helyezik a hangsúlyt: „Eddig ahogy azt a tisztelt képviselő is elmondta, eddig 18 fejezetet nyitottunk meg, 2 fejezet ideiglenesen le van zárva és 5 tárgyalási fejezetünk kész a megnyitásra. Vagyis Szerbia az európai uniós partnereknek további 5 fejezet vonatkozásában adta át a tárgyalási álláspontját.”

Az Európai Bizottság idei jelentése azt is kimondja, hogy fontos és sürgős egy mindent átölelő megállapodás Koszovóval annak érdekében, hogy Szerbia és Koszovó is tovább haladhasson az európai integráció felé.
 

A szerb parlament ülésén Ökrész Rozália is felszólalt az Európai Bizottság Szerbiára vonatkozó 2020-as országjelentésével kapcsolatban. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője kiemelte a reformtörekvések fontosságát az ország uniós csatlakozásának folyamatában.

Ökrész Rozália, köztársasági parlamenti képviselő, Vajdasági Magyar Szövetség: „A Vajdasági Magyar Szövetségben úgy gondoljuk, hogy fontos megvizsgálni Szerbia fejlődésének kulcsfontosságú aspektusait az új események és kihívások tükrében, Európában és azon túl is, és azokat a lehetőségeket, amelyek előttünk állnak. Szem előtt kell tartanunk, hogy a stabilitás és az együttműködés megerősítik az Európai Unió legsikeresebb politikáját, a bővítési politikát. Szerbia elkötelezett a reformok mellett, aktívan hozzájárul a kezdeményezésekhez, és részt vesz az Európai Unió politikájában.”

Ana Brnabić
Kovács Elvira
Szerbia
Ökrész Rozália
parlament

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.