Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Az egész régiónak fontos a szerb-magyar energetikai együttműködés

2019-04-15
14:21
2019-04-15
16:48
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Antić úgy fogalmazott, a legfontosabb a gázellátás folyamatos és stabil biztosítása. A szerbiai energetikai miniszter a magyar innovációs tárcavezetővel, Palkovics Lászlóval egyeztetett.

Az egész régió szempontjából kulcsfontosságú a Szerbia és Magyarország közötti, évek óta kiváló energetikai együttműködés. Aleksandar Antić úgy fogalmazott, a legfontosabb a gázellátás folyamatos és stabil biztosítása. A szerbiai energetikai miniszter Palkovics Lászlóval egyeztetett. A magyar innovációs miniszter kiemelte: mindkét országnak létfontosságú, hogy a Török Áramlat gázvezetékre csatlakozhassanak.

A két ország villanygazdaságának együttműködéséről is tárgyalt Palkovics László magyar innovációs miniszterrel Aleksandar Antić. Szerbia energetikai minisztere kiemelte: a nemzetközi piacon is közösen léphet fel a jövőben a szerb és a magyar villanygazdaság. Ez az egész régió energetikai stabilitása és az áram árának alakulása szempontjából is fontos. A megbeszélésen azonban a legnagyobb hangsúlyt a Török Áramlat gázvezeték kiépítésére fektették.

Aleksandar Antić, energetikai miniszter, Szerbia: „Szerbia és Magyarország is, külön-külön aláírta a szerződéseket a Gazprommal a vezeték útvonalának térképéről, és a gázvezetékrendszer fejlesztéséről Szerbiában és Magyarországon. A szerbiai gázvezeték már ismert, már zajlanak a folyamatok, a magyar kollégákat pedig megismertettük mindazokról a lépésekről, amiket még meg kell tennünk, és természetesen a magyar kollégák ugyancsak tájékoztattak bennünket, hogyan látják ők a terveiket és fejlesztéseiket, tehát minden teljesen össze van hangolva, azaz megismétlem, hogy egy teljesen felelősségteljes hozzáállása van Szerbiának és Magyarországnak is a gázellátás biztosítása tekintetében.”

A két ország gázellátása is egymáshoz köti Szerbiát és Magyarországot, mert az érdekek közösek - hangsúlyozta Palkovics László. A magyar innovációs miniszter azt is kiemelte: igyekeznek átadni Szerbiának a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív tapasztalataikat, és segíteni abban, hogy Szerbia is a környezettudatos energiahordozók előállítása felé forduljon.

Palkovics László, innovációs miniszter, Magyarország: „2600 megawattnyi engedélyt adtunk ki napelemmel működő parkok telepítésére, a következő lépés az lesz, hogyan tudjuk ezt értelmezhető módon a rendszerünkbe bevinni, hogyan tudjuk ezt tárolni. Erről is külön egyeztettünk és megállapodtunk, hogy az innováció területén pedig együtt fogunk működni a jövőben.”

Ebben a hónapban a tervek szerint már megkezdődnek a munkálatok a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszán - mondta Aleksandar Antić. A szerb energetikai miniszter kiemelte: a Török Áramlat az orosz gázt szállítja majd Törökországba, valamint Dél- és Délkelet-Európába.

energetika
Palkovics László
Aleksandar Antić
Török Áramlat
gázellátás

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.