Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Acimovic

Az el nem kötelezettek plenáris ülésének témái: energiaválság, járványhelyzet, atomfegyverek

2021.10.11
15:54
2021.10.11
18:57
Forrás
Pannon RTV
A találkozó fontos része a kétoldalú tárgyalások lehetősége is.

A világban zajló folyamatok, energiaválság, járványhelyzet, atomfegyverek - számos kérdés felvetődött az el nem kötelezettek mozgalmának plenáris ülésén. Mások mellett Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, de más országok képviselői is beszéltek aktuálpolitikai kérdésekről, problémákról.

A konferencián az egyik kiemelt téma a járványhelyzet volt. António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára szerint rendkívül fontos szerep jut a járvány esetében az el nem kötelezett államok mozgalmának, amely javíthat a világban tapasztalható átoltottságon. „Én már régóta próbálom elérni azt, hogy legyen egy globális méretű oltási terv, azért, mert nem egyenletes az oltások eloszlása, emiatt pedig egyes országokban rendkívüli módon nő a halálozási arány. Azt szeretnénk, hogy az összes országban magas legyen az átoltottság.”

Tanjug/Strahinja Acimovic

A rendezvényen az afrikai országok esetleges problémái is megfogalmazódtak. Ghána elnöke például a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban szólalt fel. Nana Akufo-Addo, elnök, Ghána: „Ezen a konferencián fontos lenne beszélni arról, hogy a nagyhatalmak ne használjanak nukleáris fegyvereket, ne fegyverkezzenek, hogy ezzel is bizonyítsák azt, hogy nem tudják megtámadni egymást. Amennyiben békét akarunk, ezt meg kell lépniük. A nagyhatalmak 60 év után sem döntöttek arról, hogy nem fegyverkeznek, így nukleáris fenyegetettség áll előttünk.”

Tanjug/Strahinja Acimovic

Az el nem kötelezettek mozgalma hajdanán azért jött létre, hogy összegyűjtse azokat az országokat, amelyek sem az amerikai, sem pedig az orosz tömbhöz nem tartoznak. Ezért volt érdekes az, hogy most először Oroszország megfigyelőként vett részt a konferencián. Szergej Lavrov, külügyminiszter, Oroszország: „Kedves kollégák, azt gondolom, hogy amikor az első találkozót tartották itt 1961-ben Belgrádban, egy fontos üzenet lett megfogalmazva a világ felé. Mégpedig az, hogy nincs alternatíva, folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy megoldjuk az előttünk álló kihívásokat, amelyek megjelennek. Nem szabad elfelejtenünk az ENSZ alapkoncepcióját, általánosságban a nemzetközi jog tiszteletben tartását. El kell kerülnünk a kettős mércét.”

Tanjug/Strahinja Acimovic

A kétoldalú tárgyalásokon az államvezetőknek lehetőségük nyílik a négyszemközti egyeztetésre egy-egy téma kapcsán. Aleksandar Vučić szerb elnök például Ghána elnökével, vasárnap este pedig az orosz külügyminiszterrel is tárgyalt az országok közötti együttműködési lehetőségekről.

el nem kötelezett országok
mozgalom
Antonio Guterres
Nana Akufo-Addo
Belgrád

Most

21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 21:45

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű