Ugrás a tartalomra

Az elnökválasztás második fordulóját tartják vasárnap Észak-Macedóniában

2019.05.04
07:11
2024.03.19
08:46
Forrás
MTI
A két héttel ezelőtti első forduló után a kormányzó párt jelöltje, Sztevo Pendarovszki, illetve a legnagyobb ellenzéki párt jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova jutott tovább.

A két héttel ezelőtti első forduló után a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség jelöltje, Sztevo Pendarovszki, illetve a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja jelöltje, Gordana Sziljanovszka-Davkova jutott tovább. A két jelölt szinte ugyanannyi szavazatot kapott, körülbelül 41-41 százalékot.

A harmadik indulót, Blerim Rekát az ellenzéki albán pártok delegálták, ő a voksok 10,6 százalékát kapta. Az ő szavazói dönthetik el, hogy ki lesz az új észak-macedón államfő. Reka azonban elutasította, hogy bármelyik jelölt támogatására biztassa hetvenezresre becsült szavazóbázisát. A 2,1 milliós Észak-Macedónia lakosságának körülbelül negyedét teszi ki az albán kisebbség.

Az elnökválasztás fő témája az ország névváltoztatása és euroatlanti jövője volt.

Észak-Macedónia
elnökválasztás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.