Ugrás a tartalomra

Az energiaügyek megosztották az EU-csúcs résztvevőit

2021.12.17
12:53
2021.12.17
13:09
Forrás
Pannon RTV
A migráció, a koronavírus-járvány és az energiaválság voltak a brüsszeli EU-csúcs főbb témái. Az Európai Unió országainak vezetői a legtöbb témában egyet értettek, egyedül az energiaügyek kérdése váltott ki nagyobb vitát.

Ebben a témában a magyar, a cseh és a lengyel kormány felvetette, hogy az egész uniós zöld átállási, illetve a kibocsátáskereskedelmi programot újra kellene tárgyalni. Egyrészt azon folyt a vita, hogy az atomenergiát lehet-e zöld energiaként tekinteni, Ausztria és Németország ezt ellenzi, Franciaország vagy éppen Magyarország támogatja. Másrészt a lengyel miniszterelnök világossá tette, hogy szerinte a magas árak az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere miatt van, ezért ezt felül kell vizsgálni és meg kell változtatni. Orbán Viktor pedig a rezsicsökkentés védelme érdekében azt javasolta, hogy gondolják újra az EU-nak azt a programját, amely célul tűzte ki, hogy az unió 2030-ra 55 százalékkal csökkenti a kontinens károsanyag-kibocsátását. A kérdés megtárgyalását felfüggesztették és majd a következő ülésen veszik ismét napirendre. A csúcstalálkozókon meglehetősen szokatlan, hogy egy előre jelzett üggyel kapcsolatban még említés szintjén sem szólnak a találkozó végkövetkeztetéseiben.

A csúcson a jelenlegi járványhelyzet is szóba került. Itt kiemelték, hogy az új koronavírus-variáns megjelenése aggodalomra ad okot. Leszögezték, hogy az oltás létfontosságú jelentőségét a járvány elleni küzdelemben.

Ugyancsak szó volt a migrációról is. Ebben is egységes volt a tagállami vezetők véleménye. Arra szólították fel a Bizottságot és a külügyi főképviselőt, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az illegális bevándorlók visszaküldése érdekében. Ehhez arra van szükség, hogy a származási országokkal javuljon az együttműködés, amikor arról van szó, hogy ezeknek az országoknak vissza kell fogadniuk az EU-ban jogtalanul tartózkodó polgáraikat. Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy koordinációs testületet állítanak fel ennek a kezelésére, amit az országok vezetői megelégedéssel fogadtak.

Európai Unió
migráns politika
Orbán Viktor
Ursula von der Leyen

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.