Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az EP-képviselők szavaztak: Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre

2023.06.01
14:55
2023.06.01
15:06
Forrás
MTI, közlemény
Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten - így reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre - erről szavaztak az Európai Parlamentben. A 442 igen, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében. Az állásfoglalás elítélte a magyar kormány EU-ellenes kampányait, amelyek - mint írták - azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az unió alapértékeitől való magyarországi eltérésről és az országban elharapódzott rendszerszintű korrupcióról.

Az EP hangsúlyozta, hogy a tanács elnökségét betöltő ország fontos szerepet játszik a jogalkotási folyamatban, az uniós menetrend folytonosságának biztosításában és az uniós intézményekkel fenntartott kapcsolatokban. A képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hogyan lesz képes hitelesen ellátni ezt a feladatot, tekintettel arra, hogy nem felel meg az uniós jognak és értékeknek, valamint a lojális együttműködés elvének. Az EP továbbá aggodalmak sorát fejezte ki a befagyasztott helyreállítási támogatások és a vonatkozó reformok késlekedése miatt is - írja az MTI.

Reakció: „Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten (közlemény)

A háborúpárti baloldali EP-képviselők nem tudják elfogadni, hogy Magyarország békepárti, ezért folyamatos a nyomásgyakorlás - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament csütörtöki, Magyarországot elítélő határozata kapcsán. Hidvéghi Balázs szerint a háborúpárti baloldal nyomásgyakorlásának újabb szintje, hogy a tanácsi soros elnökséget akarják elvenni Magyarországtól. Mindezzel pont ők azok, akik durván megsértik az uniós jogot és a Szerződéseket. Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten! - mondta el Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint érdekes adalék, hogy a Magyarországot elítélő jelentést a magyar dollárbaloldal képviselői azzal a korrupciós botrányban érintett Marc Tarabellával együtt szavazták meg, akit néhány hete engedtek ki a börtönből. Hidvéghi hozzátette: szégyen, hogy a Magyarország elleni támadásokban lelkesen részt vesznek a háborúpárti magyar baloldali EP-képviselők, akik azon dolgoznak Brüsszelben, hogy a magyar emberek ne kapják meg a nekik járó uniós forrásokat.

Európai Parlament
soros elnökség

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.