Ugrás a tartalomra

Az EP-képviselők szavaztak: Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre

2023.06.01
14:55
2023.06.01
15:06
Forrás
MTI, közlemény
Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten - így reagált Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre - erről szavaztak az Európai Parlamentben. A 442 igen, 144 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hitelesen tudná-e betölteni az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második felében. Az állásfoglalás elítélte a magyar kormány EU-ellenes kampányait, amelyek - mint írták - azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az unió alapértékeitől való magyarországi eltérésről és az országban elharapódzott rendszerszintű korrupcióról.

Az EP hangsúlyozta, hogy a tanács elnökségét betöltő ország fontos szerepet játszik a jogalkotási folyamatban, az uniós menetrend folytonosságának biztosításában és az uniós intézményekkel fenntartott kapcsolatokban. A képviselők megkérdőjelezték, hogy Magyarország hogyan lesz képes hitelesen ellátni ezt a feladatot, tekintettel arra, hogy nem felel meg az uniós jognak és értékeknek, valamint a lojális együttműködés elvének. Az EP továbbá aggodalmak sorát fejezte ki a befagyasztott helyreállítási támogatások és a vonatkozó reformok késlekedése miatt is - írja az MTI.

Reakció: „Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten (közlemény)

A háborúpárti baloldali EP-képviselők nem tudják elfogadni, hogy Magyarország békepárti, ezért folyamatos a nyomásgyakorlás - mondta el Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az Európai Parlament csütörtöki, Magyarországot elítélő határozata kapcsán. Hidvéghi Balázs szerint a háborúpárti baloldal nyomásgyakorlásának újabb szintje, hogy a tanácsi soros elnökséget akarják elvenni Magyarországtól. Mindezzel pont ők azok, akik durván megsértik az uniós jogot és a Szerződéseket. Ha van jogállamisági vagy korrupciós probléma, akkor az Brüsszelben van és nem Budapesten! - mondta el Hidvéghi.

Az EP-képviselő szerint érdekes adalék, hogy a Magyarországot elítélő jelentést a magyar dollárbaloldal képviselői azzal a korrupciós botrányban érintett Marc Tarabellával együtt szavazták meg, akit néhány hete engedtek ki a börtönből. Hidvéghi hozzátette: szégyen, hogy a Magyarország elleni támadásokban lelkesen részt vesznek a háborúpárti magyar baloldali EP-képviselők, akik azon dolgoznak Brüsszelben, hogy a magyar emberek ne kapják meg a nekik járó uniós forrásokat.

Európai Parlament
soros elnökség

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.