Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

Az EP Külügyi Bizottsága elfogadta a Szerbiára vonatkozó jelentést

2021.02.24
15:06
2021.02.24
22:35
Forrás
Szerbiai RTV
Elfogadta az Európai Parlament Külügyi Bizottsága a Szerbiáról szóló, Vladimír Bilčík szlovák EP-képviselő által készített jelentést. 57-en támogatták, 4-en ellenezték és 9-en tartózkodtak a dokumentumról való szavazáskor.

A bizottsági tagok több kiegészítést is elfogadtak. Kritikát fogalmaztak meg a korrupció elleni küzdelem, a köztársasági parlament működése és a média helyzete kapcsán, ugyanakkor pozitívan értékelték a gazdasági mutatókat, a regionális gazdasági együttműködést, valamint a Pristinával folytatott dialógust. Pozitívan értékelték továbbá az ország roma közösséghez való viszonyát, valamint a büszkeség napi felvonulás támogatását is. A jelentésben arra kérik a szerbiai illetékeseket, hogy dolgozzanak hatékonyan a továbbiakban is az EU-s csatlakozás folytatásán, a feladatok teljesítésén. Az EP-képviselők egyúttal arra kérték az EU-t, hogy gyorsítsa meg a nyugat-balkáni ország csatlakozásának dinamikáját. A jelentés egyébként az Európai Parlament március 24-i és 25-i brüsszeli plenáris ülésén kerül a képviselők elé, akik szavaznak majd róla.

Európai Parlament
országjelentés

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.