Ugrás a tartalomra

Az EU az energiahordozók közös beszerzésében egyezett meg

2022.03.26
07:09
2022.03.26
07:18
Forrás
Szerbiai RTV, MTI, hvg.hu
Véget ért tegnap az EU-csúcs, a felek az oroszt kiváltó közös energiabeszerzés mellett foglaltak állást. Csütörtökön csak az orosz-ukrán háborúval foglalkoztak, míg a pénteki nap nagy részében, az esti órákig a megugró energiaárakról volt szó.

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Mario Draghi olasz miniszterelnök felszólalásában kiemelte, a tagállamok elhatározták, a leépíteni kívánt orosz energiát közös vásárlásokkal oldják meg. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a globális gázvásárlás 75 százaléka Európában összpontosul, tehát az EU-nak is van hatása az árakra.

Az EU egyik legnagyobb forrása az Egyesült Államok lesz: az EU-USA megállapodás értelmében a jelenlegi 22 milliárd köbméter LNG gázszállítást idén 15 milliárd köbméterrel, a következő évtől pedig 50 milliárd köbméterrel emelik meg. Ezzel az új mennyiséggel az évi 155 milliárd köbméteres orosz szállítás közel harmadát ki lehet váltani.

A tagállamok által elfogadott tervben is szerepel a közös energiahordozó-vásárlás és felsorolnak számos olyan eszközt, megoldást, amelyekkel az energiaárakat korlátozni lehet. A piaci folyamatokba való beavatkozásra ugyanakkor nem ért egyet minden kormány, ezért az Európai Bizottságot kérték fel további lehetőségek kidolgozására.

A mostani találkozón újabb, Oroszországgal szembeni szankciókról nem döntöttek az állam- és kormányfők. Ursula von der Leyen azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy most szigorúan oda kell figyelni a nyomon követésre és a végrehajtásra.

Európai Unió
EU-csúcs
energia
Amerikai Egyesült Államok

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.