Ugrás a tartalomra

Az EU felkészült az esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező brit kilépésre

2019.03.25
18:18
2019.03.25
18:24
Forrás
MTI
Theresa May szerint "a dolgok jelenlegi állása alapján" továbbra sincs meg a többség a londoni alsóházban a Brexit feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is elutasított megállapodás elfogadásához.

A konzervatív párti brit miniszterelnök, aki hétfő délután tartott tájékoztatót a Brexit-folyamat legutóbbi fejleményeiről az alsóházban, közölte, hogy folytatja tárgyalásait a képviselőkkel.

Ezzel valószínűleg lekerült a napirendről a korábban keddre valószínűsített harmadik szavazás, bár felszólalásában Theresa May utalást tett arra, hogy a kormány megfelelő támogatás elérése esetén még ezen a héten ismét a ház elé terjesztheti a Brexit-megállapodást.

A kormányfő kijelentette azt is, hogy  a múlt heti EU-csúcson született jogi döntés a Brexit új határidőiről pénteken hatályba lépett, és a nemzetközi jog alapján is hatályossá vált, mivel a döntést az Egyesült Királyság is elfogadta.


Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság elvégezte a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos felkészülést - közölték ma Brüsszelből.

Megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és az unió egyetlen jogszabálya sem alkalmazható többé rá, továbbá nem lesz a kilépésről rendelkező megállapodásban előírtak szerinti átmeneti időszak sem.

Theresa May brit miniszterelnök kérésére az Európai Tanács csütörtökön jóváhagyta az Egyesült Királyság kilépési időpontjának meghosszabbítását május 22-ig, amennyiben a brit parlament alsóháza legkésőbb március 29-ig jóváhagyja a kilépésről rendelkező megállapodást. Amennyiben az alsóház addig az időpontig nem hagyja jóvá a megállapodást, a határidő csak április 12-ig hosszabbodik meg.

Brexit
Theresa May

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.