Ugrás a tartalomra

Az EU-tagállamok szankciós lista létrehozásában egyeztek meg a Navalnij-ügy miatt

2020.10.12
19:46
2020.10.12
19:56
Forrás
MTI
Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szankciós lista létrehozásában állapodtak meg azon személyek ellen, akiknek közük volt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezéséhez.

Az intézkedést Josep Borrell kül - és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő jelentette be a hétfői külügyminiszteri tanácskozást követő sajtótájékoztatón. "Ezzel kapcsoltban teljes volt az egyetértés a tagállamok között" - mondta, hozzátéve, hogy a szankciók technikai előkészítése folyamatban van, de a bevezetés időpontjáról nem közölt részleteket.

A fehéroroszországi válsággal kapcsolatban elmondta: Aljakszandr Lukasenka személyét is felveszik a kilátásba helyezett új szankciós listán szereplők közé, hacsak az országban nem javul a helyzet. Hangsúlyozta azonban, hogy a minszki vezetés semmi jelét nem mutatja a kompromisszumkészségnek. Kitért arra is, hogy az EU világos üzenetet küldött a fehérorosz feleknek arról, hogy "diplomáciai kapcsolataik már nem folyhatnak tovább a szokásos mederben, így az unió központi szinten csökkenti a fehérorosz hatóságokkal folytatott kétoldalú együttműködést.

A hegyi-karabahi konfliktussal összefüggésben kijelentette: minden érintett félnek szigorúan be kell tartania a szombaton Örményország és Azerbajdzsán között kötött tűzszüneti megállapodást, és felszólította a regionális szereplőket, hogy támogassák a fegyvernyugvást és a béke elősegítését.

A szerb-koszovói párbeszéd kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatok megerősítése nemcsak a Nyugat-Balkán, de egész Európa stabilitásához járul hozzá.

EU
tagállamok
Európai Unió
Alekszej Navalnij
külügyminiszter
szankciós
lista
Josep Borrell

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.