Ugrás a tartalomra

Az EU teljes együttműködést vár Szerbiától a banjskai események kapcsán

2023.10.02
16:54
2023.10.02
17:00
Forrás
Szerbiai RTV
Az Európai Unió teljes és feltétel nélküli együttműködést vár Szerbiától a szeptember 24-i banjskai események kapcsán, mondta Peter Stano, az EU szóvivője.

A prioritás most az észak-koszovói biztonsági helyzet stabilizálása. Az észak-koszovói támadás alapos és megfelelő kivizsgálására van szükség, amely nemcsak az elkövetőket fogja feltárni, hanem azt is, hogy ki áll a brutális támadás mögött, mondta Stano. A szóvivő kifejtette, az EU kész megfontolni a Szerbiával kapcsolatos intézkedéseket, ha a tagállamok ezt szükségesnek tartják. Kijelentette, a koszovói rendőrség felhatalmazást kapott a támadás kivizsgálására, tekintettel arra, hogy az esemény Koszovóban történt, és hozzátette, üdvözlik mindazok közreműködését, akik segíthetnek a támadás körülményeinek megvilágításában.

Belgrád azon állításaira reagálva, hogy az EULEX-misszió tagjait megakadályozták a vizsgálatban való részvételben, Stano azt mondta, hogy az EULEX-nek nincs szüksége más felek szóvivőire, és a misszió jó együttműködést folytat a pristinai hatóságokkal.

Stano kijelentette, az EU prioritása jelenleg a biztonsági helyzet enyhítése és megnyugtatása, és hozzátette, hogy a szerb biztonsági erők felvonulását a koszovói határ mentén meg kell állítani.

Banjska
Koszovó
Szerbia
Európai Unió

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.