Ugrás a tartalomra

Az Európa Tanács a kisebbségi nyelvoktatás erősítésére szólította fel Szerbiát

2019.04.05
19:22
2024.03.19
08:45
Forrás
MTI
Ugyanis aggodalomra ad okot a kisebbségi nyelvű osztályok létrehozásának viszonylag magas létszámhoz kötött küszöbértéke.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága arra szólította fel Szerbiát, hogy segítse és erősítse az ország kisebbségeinek anyanyelvi oktatását, ugyanis aggodalomra ad okot a kisebbségi nyelvű osztályok létrehozásának viszonylag magas létszámhoz kötött küszöbértéke.

A regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának alkalmazását, valamint a szerb hatóságoknak korábban tett ajánlások végrehajtását összegző jelentésében az Európa Tanács elismerte a tanárok képzésére és a tankönyvek kiadására vonatkozó előrelépéseket. Méltatta továbbá a kisebbségek számára biztosított közszolgálati rádió- és televízió műsorok terén elért előrehaladást, megjegyezték azonban, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók privatizációja csökkentette a kisebbségi nyelveken rendelkezésre álló műsorszolgáltatás kínálatát.

Emellett felszólította Szerbiát, hogy erősítse az összes regionális vagy kisebbségi nyelv használatát az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban, valamint segítse elő a kisebbségek nyelve és kultúrája iránti toleranciát a szerb társadalomban.

Európa Tanács
kisebbség
nyelvoktatás

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.