Ugrás a tartalomra

Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását

2022.11.30
13:01
2022.11.30
15:56
Forrás
hirado.hu, MTI
Az Európai Bizottság az 5,8 milliárd eurónyi magyar helyreállítási tervet elfogadta, de ezzel párhuzamosan 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás befagyasztására tett javaslatot.

Brüsszelben jelentették be, hogy a testület két javaslatról döntött Magyarország esetében. Hárman részletezték a Budapesttel kapcsolatos fejleményeket, az EB alelnöke, a költségvetésért felelős és az igazságügyekért felelős biztos. A javaslatok a következőket tartalmazzák: a jogállamisági eljárás keretében – amelyet az EU pénzügyi érdekeinek védelme miatt indítottak – Magyarország nem teljesítette teljes körűen a vállalásait. Ezért az országnak a 2021 és 2027 közötti időszakra járó támogatási keretből, három kohéziós forrás vonatkozásában, összesen 7,5 milliárd eurót zárolnak. A Bizottság emellett elfogadásra javasolja a tagállamoknak a magyar helyreállítási tervet, ami 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást jelent. Brüsszel szerint a zárolt összeg kifizetéshez arra van szükség, hogy Magyarország teljes körűen tegyen eleget a korrupcióellenes vállalásainak, valamint tegyen meghatározott intézkedéseket az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása terén. A javaslatokról a döntést a tagállamok pénzügyminiszterei hozzák meg, ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert, de a következő 1-2 hétben várható.

Európai Bizottság
Magyarország

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.